Muntontwerp Erwin Olaf onthuld

Vandaag onthulde staatssecretaris van Financiën Frans Weekers het ontwerp voor de nieuwe Nederlandse zijde van de euromuntreeks, zoals gemaakt door Erwin Olaf. De ceremonie vond plaats op het ministerie van Financiën in Den Haag. Naast de kinderpostzegels van Anton Corbijn zijn er nu dus de munten van Olaf.

Op de site van de rijksoverheid lezen we verder:

Het ministerie van Financiën vroeg in april van dit jaar twaalf kunstenaars een ontwerp te maken voor de Nederlandse zijde van de euromunten. Na het advies van de Commissie bijzondere munten is besloten dat het ontwerp van fotograaf Erwin Olaf op de Nederlandse euromunten komt. “Dit ontwerp past goed bij het modern koningschap en daarmee uitstekend bij het Nederland van de 21e eeuw,” aldus staatssecretaris Weekers.

Ontwerper Erwin Olaf
Erwin Olaf is fotograaf en maakt daarnaast ook videoclips, korte documentaires en filmpjes voor kinderen. Hij heeft gefotografeerd voor grote multinationals, zoals Heineken, Microsoft en Nokia. Van zijn werk zijn meerdere fotoboeken verschenen en zijn werk is in diverse musea geëxposeerd. Verder heeft Erwin Olaf de afgelopen jaren verschillende prijzen gewonnen waaronder in 2011 de Johannes Vermeerprijs.

Circulatie
De nieuwe munten met het portret van Koning Willem-Alexander zullen vanaf de tweede helft van januari 2014 worden geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt. Direct daarna komen ze in circulatie.

Meer informatie bij de Koninklijke Nederlandse Munt: De nieuwe generatie euromunten

Eerder op PhotoQ:
‘Erwin Olaf ontwerpt nieuwe munt’
Kinderpostzegels Anton Corbijn zijn klaar