Musea kopen (soms) via eBay

Bovenstaande foto is onlangs aangekocht door het Rijksmuseum, via eBay. Het is een autochrome, een vroege techniek om kleurenfoto’s te maken. Het portret van de drie tienermeisjes is ongeveer honderd jaar oud. Fotoconservator Hans Rooseboom van het museum kreeg het in handen na een bod van ruim 200 euro.
Het is een voorbeeld van meerdere aankopen die musea tegenwoordig doen via de internationale veilingwebsite. Voor relatief weinig geld is de collectie aardig uit te breiden. Het magazine Oog, uitgave van het Rijksmuseum, besteedt er in het nieuwe nummer aandacht aan.

Over de praktijk van het aankopen via eBay lopen de meningen sterk uiteen. Rooseboom is voorstander, dat is duidelijk. Flip Bool, conservator van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, is dat niet. In Oog zegt hij: ‘Ik koop niet op eBay. Noem het ouderwets, maar ik wil elk voorwerp dat we kopen vooraf in handen houden. Een foto moet je uit de lijst kunnen halen, het karton bekijken waarop hij is de geplakt, de achterkant onderzoeken. Alleen zo kun je de waarde beoordelen. En dan kan niet op eBay.’

Rooseboom: ‘Collectioneren heeft sowieso te maken met een gezond soort hebberigheid. Het goede van internet is dat het museum nu niet alleen meer afhankelijk is van handelaren. Al die particulieren die hun huis opruimen en spullen aanbieden zijn een zegen. De potentie van al die krakende zolders is enorm!’

Het Rijksmuseum exposeert vanaf 18 augustus voor het eerst een object dat via eBay is gekocht. Het gaat om een foto uit het album van een Nederlandse familie die in Suriname verbleef vanwege de bauxietwinning. Een medewerker van het museum kocht het album voor 250 euro.

www.oogmagazine.nl