Museum verwerft 210 ‘gevonden’ Weegees

Het Indiana Museum of Art heeft onlangs een partij foto’s en brieven van Weegee verworven. Ze doken vijf jaar geleden op bij een rommelmarkt in Kentucky in een kist die ooit in het bezit was van Weegees levensgezellin Wilma Wilcox.
Twee vrouwen uit Indiana die terugkeerden van een kampeervakantie beviel het zebra-dessin van de kist wel en dat was de reden voor de aanschaf. Eenmaal thuisgekomen troffen ze een hoop papieren en foto’s aan die ze aanvankelijk wilden weggooien, maar die ze uiteindelijk bij een antiquair aanleverden.

Deze ‘schatkist’ is inmiddels aangeschaft doot het Indiana Museum of Art, uitgebreid bestudeerd en klaargemaakt voro een tentoonstelling. Alle 210 foto’s uit het pakket zijn bekende beelden: andere afdrukken en negatieven zijn te vinden in de archieven van het International Center of Photography in New York. Maar voor het museum in Indiana is het een prachtige aanvulling op de collectie.

En de 62 brieven geven een extra inkijk in het dagelijks leven van Weegee, de peetvader van de moderne persfotografie. Ze bevatten onder meer klachten over de hoge elektriciteitsrekeningen en slechte kwaliteit van Europese sigaren.

• New York Times: Kentucky Yard Sale Yields a Trove of Weegee Images