Museumweekend verleidt

Aankomend weekend, 10 & 11 april, vindt voor de 29e keer het museumweekend plaats, waarbij meer dan 500 Nederlandse musea gratis entree, kortingen en bijzondere activiteiten bieden. Het thema van dit jaar is ‘laat je verleiden door een museumstuk’.
Hieronder een overzicht van enkele fotografische verleidingen.

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam organiseert rondleidingen door haar tentoonstellingen: Ed van der Elsken –Tokyo Symphony, de kleurige panorama’s van Frits J. Rotgans en de visie bij Quickscan NL#01.

Met onder andere een audio-tour ingesproken door Ari Marcopoulos, leidt het Foam_Fotografiemuseum in Amsterdam rond door de exposities: Paul Graham – a shimmer of possibility, Ari Marcopoulos –It might seem familiar, Cuny Janssen – My Grandma Was a Turtleen The Greatest Hits Vol. 1van Linus Bill.

Het Amsterdamse Huis Marseille biedt rondom de tentoonstelling First LIght: Photography & Astronomyworkshops en op zondag in samenwerking met Felix Meritis een lezing over de sterren van de hemel.

In Haarlem is het 11 april mogelijk een kijkje te nemen achter de schermen van het archief van Spaarnestad Photo. Het thema ‘Verleiden’, wordt aan de hand van archiefonderwerpen en originele historische foto’s belicht.

De Hallen in Haarlem verkoopt catalogi, kunstenaarsboeken, collector’s items en affiches met aantrekkelijke prijzen en hoge kortingen.

Het Cobra Museum voor moderne kunst in Amstelveen toont de nieuwe fotoserie Passionvan Johannes Schwartz van sobere inrichtingen uit de jaren ’50. Ook vertelt het kunstenaarsduo Nina Fischer (1965) en Maroan el Sani (1966) in een artist -talk over hun installaties, film- en fotoprojecten.

De Heerlense multidisciplinaire culturele instelling Schunck* komt met de internationale fotografietentoonstelling Fluorescent Adolescentwaarbij het draait om speelse, experimenterende houding van adolescenten, die niet alleen eigen grenzen maar ook die van de omgeving verleggen.

In De Pont in Tilburg is het werk Talking to Strangersvan Sophie Calle en Anamivan Cuny Janssen te zien.

Het Breda’s Museum toont The Picture Show, een digitaal spektakel bestaande uit historische foto’s en films van Bredaas erfgoed, waarbij bezoekers zelf beeldmateriaal aan kunnen leveren.

In Venlo exposeert het museum van Bommel van Dam de Wonderjarenwaar drie kunstenaars, waaronder Hannes Wallrafen, hun jeugdherinneringen samenbrengen in tekst, beeld en geluid.

De expositie Trace Elementsvan de Japanse fotograaf Seiichi Furuya, samengesteld door gast-curator Erik Kessels, is te zien in het Nederlands Uitvaart Museum in Amsterdam

In het Amsterdam Historisch museum kunnen bezoekers een foto van de peeskamer op de binnenplaats maken. De meest originele inzending wint een mini-workshop Achter het raam, die gegeven zal worden door voormalig raamprostituee Mariska Majoor.

Museumweekend

PhotoQ: Agenda