Na 30 jaar in vaste dienst volgt ontslag

Fotograaf Jaap de Boer (58) is al dertig jaar in vaste dienst bij het Utrechts Nieuwsblad. Afgelopen donderdag 17 maart is echter een dag die hij niet snel zal vergeten. Door de fusieplannen van PCM Uitgevers en Koninklijke Wegener om samen een nieuw dagblad op de markt te zetten vervallen er 325 arbeidsplaatsen. Ook 15 fotografen die al jaren in vaste dienst zijn, vallen onder de gedupeerden. Van de hoofdredactie kregen ze te horen dat ze per 1 september 2005 niet meer nodig zijn als de nieuwe krant een feit is.
‘Natuurlijk, de emoties bleven niet uit. Drie jongere collega’s (tussen 30 – 40 jaar) zitten met hoge lasten zoals kinderen of hypotheek en dan wordt je gedwongen om in zo’n korte tijdsspanne allerlei uiterst ingewikkelde maatregelen te treffen. Dat is toch ongehoord. Ik zag het wel aankomen, maar de ontreddering die ik bij hen zag, zal ik niet snel vergeten’, aldus Jaap de Boer die zijn verhaal vertelt op Villamedia.nl.

In principe is de ontslagaanzegging voor de fotografen van het Utrechts Nieuwsblad van de baan. Ze krijgen nu dezelfde behandeling als de journalisten. Kortom of meegaan in een sociaal plan of binnen de redactionele sterkte als fotograaf in dienst blijven. Mochten er vaste fotografen vertrekken, dan zullen die plekken worden opgevuld door freelancers.

Een nieuwe krant, ontslag fotojournalisten en dan…
Het verhaal van Jaap de Boer