Het FotoFestival Naarden (FFN) richt zich vanaf dit jaar vrijwel uitsluitend op Nederlandse fotografie. Van 14 mei tot en met 12 juni brengt het festival onder de noemer Made in Holland een programma dat aan deze nieuwe koers invulling zal geven: een aantal exposities die terugblikken in het verleden en gelijkertijd lijnen naar het heden trekken, een tentoonstelling met verrassende portretten die Govert de Roos maakte van bekende Nederlanders, en een groot aantal groeps- en solo-exposities waarmee het festival de Nederlandse fotografie de temperatuur neemt.
De keus voor de nadruk op Nederlands werk is de uitkomst van een interne heroriëntatie die het FotoFestival Naarden afgelopen jaar heeft doorlopen. Het aantal plaatsen waar fotografie wordt getoond, zowel in musea als op festivals, is de afgelopen jaren toegenomen. Het FFN ziet dit als een positieve ontwikkeling. Door dit vergrote aanbod is een duidelijker profiel wel noodzakelijk. De Nederlandse fotografie verdient het om goed gezien te worden. Vanaf nu neemt FotoFestival Naarden de plicht op zich om dat tweejaarlijks voor haar rekening te nemen.
Ter onderstreping van het nieuwe voornemen begint het festival dit jaar met de Naarden Opdracht: een beginnende fotograaf en een oude rot in het vak richten zich op een thema. Dit jaar maken Sarah Carlier en Eddy Posthuma de Boer ieder een serie over vergrijzing.
De tentoonstelling met portretten van glamour-fotograaf Govert de Roos zal velen verrassen: veertig intieme portretten van bekende Nederlanders die hun kwaadheid tonen, of hun verdriet. De Roos vroeg artiesten, kunstenaars en anderen die hij in de loop der jaren portretteerde voor opdrachtgevers nog eens in zijn studio te poseren voor zijn vrije project. Hiermee ontstijgt de fotograaf aan zijn genre, in veertig zwartwit-foto’s van een meter in het vierkant.

De Grote Kerk in Naarden wordt geheel ingericht als roadmovie.nl. De tentoonstelling biedt een beeld van Nederland in 60 jaar fotografie. Aan de hand van 25 reportages van prominente Nederlandse fotografen wordt een kleurrijk beeld geschetst van de enorme veranderingen die land en inwoners in de periode 1945-2005 hebben doorgemaakt. Startend met de bevrijdingsdagen van mei 1945 ontvouwt de tentoonstelling zich tot een geografische reis langs mensen, steden, landschappen, provincies en (sub-)culturen. Het wordt ook een reis door de tijd, op zoek naar kernpunten en ankerplaatsen van de Nederlandse identiteit. Onder meer met werk van Ad Windig, Cas Oorthuijs, Frits Rotgans, OttoSnoek, Nico Jesse en Lucebert.
Terugblikken op het recente en verdere verleden kan de bezoeker bij het overzicht uit het werk van fotografen die zijn aangesloten bij het bureau Hollandse Hoogte dat twintig jaar bestaat en bij een presentatie van het onlangs ontsloten archief met bedrijfsfotografie van Heineken.
De huidige stand van zaken in de Nederlandse fotografie is te peilen bij de jaartentoonstelling van PANL, afstudeerwerk van studenten van de Fotoacademie in Amsterdam, een project met werk van Frits Gerritsen en Andrea Stultiëns over Nederlandse emigranten in Canada en een expositie over de rol van fotografie in de marketing van nieuwe tijdschriften.
Uiteraard zijn er ook solo-tentoonstellingen. Naast die van Govert de Roos zijn dat onder meer: Taco Anema, Nicola Bartolone, Jan Dirk van der Burg, Guus Dubbelman, Gé Dubbelman, Tim Georgeson, Eddo Hartman, Koen Hauser, Erik Hijwege, Betsy van der Meer en Peter Stigter. De traditionele blow-ups van foto’s aan de vestingwallen zijn deze keer van de hand van Alex ten Napel die bezoekers van zwembaden portretteert. De buitenexpositie rond de Grote Kerk toont werk van de 80-jarige Frits Gerritsen.
Ten slotte zijn er dan nog portretten van bekende Nederlanders door buitenlandse fotografen onder de titel Hollandse Helden; een verzameling van tien reportages die mede op initiatief van Kadir van Lohuizen zijn gemaakt over geweld tegen vrouwen in verschillende landen; en een selectie uit de fotografie die Newsweek heeft gebracht over Irak in de afgelopen twee jaar, samengesteld door Geert van Kesteren en Edie Peters.
De website van het festival is geheel vernieuwd. De bezoeker kan in de loop van de komende maanden steeds meer lezen over het programma van 2005. En nu al is er een overzicht van eerdere edities van het festival.
• Zie: www.fotofestivalnaarden.nl