Nachtelijke rovers stelen bij Kahmann twee foto’s Albert Watson

De pop up-galerie van Roy Kahmann aan de Van Baerlestraat in Amsterdam is sinds zaterdagmiddag weer open, zij het met een voorlopige houten deur in de grote glazen pui. Op vrijdagochtend is de galerie slachtoffer geworden van vermoedelijk de eerste kunstfoto-roof in Nederland. Inbrekers op een scooter sloegen de oorspronkelijke glazen deuraan barrels, waarna zij twee grote werken van de wereldberoemde Britse fotograaf Albert Watson mee gristen en snel het hazenpad kozen.

De twee ingelijste foto’s – Monkey With Gun en een portret van Mick Jagger – vertegenwoordigen een marktwaarde van 50 duizend euro, aldus galeriehouder Kahmann. Hij gaat maandag in overleg met de verzekering.

Een ooggetuige, een fotografe die liever anoniem blijft, vertelt dat ze na de klap een man met de twee ingelijste foto’s de straat zag oversteken die vervolgens op een door een tweede man bestuurde scooter verdween in een zijstraat.

De Kahmann Gallery is een gerenommeerde galerie gespecialiseerd in fotografie, met de hoofdvestiging aan de Lindengracht in de Jordaan. Sinds bijna een jaar heeft Kahmann een pop up-galerie schuin tegenover het Concertgebouw.

De Schot Albert Watson (70) is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de meer succesvolle fotografen die niet alleen beroemdheden portretteert voor de grote magazines, maar ook in kunstcollecties is opgenomen. Een portret dat hij in 1993 in Marrakesh maakte van Kate Moss is onlangs voor ruim een ton verkocht.

www.kahmanngallery.com