Nalatenschap Fieret naar Gemeentemuseum Den Haag

Het Gemeentemuseum Den Haag heeft de artistieke nalatenschap van fotograaf Gerard P. Fieret verworven. De opvallende en eigenzinnige Haagse fotograaf en dichter overleed eerder dit jaar op 85-jarige leeftijd. De nalatenschap vormt een belangrijke aanvulling op de collectie fotografie van het Gemeentemuseum Den Haag.
In het najaar van 2010 zal zij voor een deel te zien zijn in een groepstentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag, onderdeel van het Gemeentemuseum. Dan zullen tevens nieuwe publicaties over het werk van Gerard Fieret verschijnen.

Directeur Benno Tempel van het Gemeentemuseum Den Haag en het Fotomuseum Den Haag is zeer opgetogen met deze belangrijke aanvulling op de fotocollectie: ‘Fieret en het Gemeentemuseum horen bij elkaar. Enkele jaren geleden was in het Fotomuseum nog een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien. Een betere plek voor deze collectie is eigenlijk niet te bedenken.’ Het museum is reeds in het bezit van een grote collectie werk van Fieret: ‘Dit is een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse fotografen en de verwerving van de nalatenschap zorgt ervoor dat we kunnen gaan fungeren als expertisecentrum met betrekking tot zijn werk.’

Ook Peter Fieret, de halfbroer van de fotograaf, is verheugd: ‘Het is in de geest van mijn broer dat zijn nalatenschap naar het Gemeentemuseum Den Haag gaat, een Haagse instelling, net zoals Gerard een Haagse fotograaf was. Ik besef me dat de collectie op een plek komt waar zij deskundig zal worden beheerd en waar zij aan het publiek kan worden tentoongesteld op een manier die het werk van mijn broer verdient.’

De nalatenschap is zeer divers en behelst honderden originele foto’s – met de befaamde ‘foto en copyright G.P. Fieret’-stempel – en negatieven, manuscripten, vijftien camera’s, tekeningen en Fierets bibliotheek. Het Gemeentemuseum heeft de erven beloofd dat delen van de nalatenschap ook gebruikt zullen worden om andere musea en collecties mee te bedienen.

Vanavond wordt in het Uur van de Wolf op Nederland 2 om 22:50 uur de documentaire Foto en Copyright by G.P. Fieret uitgezonden, over de kunst en de laatste levensjaren van de fotograaf.

www.gemeentemuseum.nl