Nan Goldin wint Hasselblad-fotografieprijs 2007

De Amerikaanse fotografe Nan Goldin heeft de Hasselblad-fotografieprijs 2007 gewonnen. De prijs, 54 duizend euro en een gouden medaille, zal 10 november tijdens een ceremonie aan haar overhandigd worden.
De jury prees Goldin voor haar ‘verbeelding van de stedelijke cultuur in New York en Europa’. Jaarlijks wordt de winnaar bekend gemaakt op de geboortedag (8 maart 1906) van Victor Hasselblad, oprichter van een fabriek in fotoapparatuur en dus de man naar wie deze prijs is vernoemd.

Goldin begon al op 15 jarige leeftijd te fotograferen. Ze maakte kiekjes van haar vrienden, familie en later in het alternatieve milieu dat haar thuisbasis zou worden. De drag queens, de junkies, schrijvers en muzikanten, een leven dat fascineert en prikkelt maar wat vaak toch een ver-van-het-bed-show blijft voor de meeste mensen. Goldin raakt zelf ook verslaafd en gedurende haar tijd in een afkick-kliniek neemt ze voor het eerst foto’s bij daglicht. Later zal ze haar met hiv besmette vrienden fotograferen wat resulteert in het boek Cookie Portfolio (1989), een eerbetoon aan een vrouw met wie ze dertien jaar goed bevriend was en die stierf aan aids.

Goldin is als fotografe een echte insider, ze beeldt het leven uit waar ze aan deelneemt. Haar eerst boek The Ballad of Sexual Dependency maakte haar wereldberoemd.

De Erna en Victor Hasselblad Foundation stamt uit 1979. De eerste Hasselblad-fotografieprijs werd in 1980 uitgereikt. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door de Zuid-Afrikaanse fotograaf David Goldblatt.

Over haar werk zegt Goldin: ‘Mijn werk is gebaseerd op snapshots. het is de vorm van fotografie die het dichts bij de liefde staat.’

Categorieën nieuwsarchief 2008-2017