Naomi Sims (61) overleden

Afgelopen zaterdag overleed Naomi Sims, de Amerikaanse die geldt als het eerste zwarte supermodel. Eind jaren zestig, begin jaren zeventig verscheen haar gezicht op de covers van onder meer Ladies’ Home Journal, Life en Cosmopolitan, een tijd waarin een zwart model zelden of nooit in de schappen van de tijdschriftwinkels was te zien.
Sims groeide op in een arme blanke wijk van Pittsburgh, met haar lengte torende ze boven de meeste leeftijdgenoten uit, en verbleef veel in kindertehuizen. Die omstandigheden bleken later een drijfveer om het ver te willen schoppen in de maatschappij.

In de tijd dat ze zich als fotomodel ontwikkelde, was het logisch dat ze meeging op de stroom van de beweging Black is Beautiful. Omdat er aanvankelijk onder agentschappen weinig belangstelling was voor zwarte modellen, besloot ze zelf fotografen te vragen voor fotosessies.

Na haar tijd als model richtte ze bedrijven op die schoonheidsproducten verkochten, als parfums, cosmetica en pruiken voor zwarte vrouwen. Sims schreef ook enkele boeken.

New York Times: Naomi Sims, 61, Pioneering Cover Girl, Is Dead