Nat Finkelstein (76) overleden

Op 2 oktober is in zijn woning in Shandaken, New York, Nat Finkelstein overleden, de ‘hoffotograaf’ van The Factory van Andy Warhol, waar hij werkte van 1964 tot 1967. Hij maakte portretten van onder meer Edie Sedgwick, Allen Ginsberg, Salvador Dalí, The Velvet Underground en uiteraard Warhol zelf.
Finkelstein begon zijn loopbaan als stagiaire bij de fameuze art director Alexey Brodovitch, eind jaren vijftig art director bij Harper’s Bazaar. Na dit modegerichte werk ontwikkelde hij zich vooral als fotojournalist, die een voorkeur voor subculturen had. Zo kwam hij bij Warhol terecht.

Behalve fotograaf was Finkelstein ook poliitek activist. Hij was betrokken bij de Black Panthers. Na een arrestatie vanwege een oudere drugszaak ontvluchtte hij de VS en spendeerde tien jaar in Nepal. De jaren tachtig gingen aan hem voorbij als cocaïne-verslaafde. Toen hij in 1989 was afgekickt, blies hij zijn fotografische bestaan nieuw leven in. Het nachtleven in de clubs van Manhattan was zijn métier, wat in 1993 het boek Merry Monsters opleverde.

New York Times: Nat Finkelstein, ‘Court Photographer’ of Andy Warhol’s Factory, Dies at 76

Bekijk enkele foto’s van Finkelstein bij de The Fine Art Dealers Association