Nationaal Archief als eerste Nederlandse archief op Flickr the Commons

Vanaf 21 oktober 2008 maakt het Nationaal Archief als eerste Nederlandse erfgoedinstelling een deel van zijn fotocollectie wereldwijd beschikbaar via Flickr The Commons. Hiermee deelt het Nationaal Archief zijn historische fotocollecties met een breed publiek met als doel deze collecties te laten verrijken door het publiek. In het kader van de nieuwe samenwerking tussen het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo zijn ook foto’s uit dit archief toegevoegd.
Bezoekers kunnen informatie toevoegen aan foto’s van de Arbeidsinspectie uit de eerste helft van de vorige eeuw, aan foto’s over de Eerste en Tweede Wereldoorlog, emigranten, de KNIL en de Olympische Spelen van 1928. De foto’s zijn te zien op: www.flickr.com/photos/nationaalarchief

Flickr is een wereldwijde verzamelsite voor foto’s en filmpjes waarbij mensen elkaars foto’s van trefwoorden (tags) en commentaren voorzien. Het Nationaal Archief doet als eerste archief in Nederland mee aan Flickr The Commons, een samenwerkingsverband tussen fotoarchieven uit de hele wereld en de fotowebsite Flickr. Dit initiatief is opgericht om publieke instituten een gezamenlijk platform te bieden waarop zij hun fotocollecties kunnen delen met een groot publiek om vervolgens met informatie van bezoekers de kennis van de fotocollecties uit te breiden.

Op dit moment kan de fotoliefhebber bij Flickr grasduinen door een selectie van de fotocollecties van het Nationaal Archief en zijn partner Spaarnestad Photo. Het Nationaal Archief is op zoek naar verhalen achter deze foto’s en roept bezoekers van de website op om commentaren toe te voegen: Herkent iemand op een foto zijn ouders of grootouders? Kan iemand meer vertellen over de werkzaamheden die op de foto’s worden verricht? Herkent iemand zijn eigen straat of dorp? Het Nationaal Archief vraagt op deze manier bezoekers om te helpen het nationale geheugen van Nederland te bewaren.

De foto’s op Flickr zijn door het Nationaal Archief op hoge resolutie gedigitaliseerd binnen het grootschalige digitaliserings- en conserveringsproject Beelden voor de Toekomst. Hierin werken het Nationaal Archief, het Filmmuseum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Kennisland, de Centrale Discotheek Rotterdam en de Vereniging van Openbare Bibliotheken samen aan het redden en ontsluiten van de kerncollectie van het Nederlands audiovisueel erfgoed. Het Nationaal Archief maakt in het kader van dit project 1,2 miljoen foto’s toegankelijk voor het publiek.

www.flickr.com/photos/nationaalarchief

www.beeldenvoordetoekomst.nl/nationaalarchief