National Geographic steunt Europees fotoproject

National Geographic brengt vanaf deze maand een speciaal eerbetoon aan de ongetemde natuur van Europa, zo meldt een persbericht van het blad. Met drie uitgebreide fotoverhalen in het meinummer van het tijdschrift National Geographic en het omvangrijke fotoboek Wild Wonders wordt aandacht gevraagd voor de biodiversiteit van Europa.

Het persbericht vervolgt:

National Geographic bericht veelvuldig over verre landen en vreemde culturen, maar ons eigen continent heeft ook veel bijzonders te bieden. Om die reden heeft de Zweedse natuurfotograaf Staffan Widstrand met drie collega’s het initiatief genomen de ongerepte natuur van Europa vast te leggen. Dat resulteerde in het internationale, door National Geographic gesteunde fotoproject Wild Wonders of Europe.

Bovendien, en dat willen de initiatiefnemers benadrukken, gaat het in sommige delen van Europa weer beter met de natuur. “De natuur krijgt weer meer de ruimte, door veranderingen in beleid en levensstijl,” zegt Widstrand. “Bijna 20 procent van Europa is nu in enigerlei vorm beschermd.” En dat mag worden gevierd. 69 natuurfotografen waaierden uit over Europa, waar zij in 46 landen 125 locaties bezochten en fotografeerden. De fotografen, behorende tot de top van de internationale natuurfotografie, werd gevraagd in een ander land te werken dan waarin ze zelf woonachtig zijn, opdat ze met een frisse blik naar hun onderwerp zouden kijken.

Het resultaat is een verzameling van ongeveer 200.000 weergaloze natuurfoto’s die laten zien dat je ook in onze streken kunt worden overweldigd door ruige natuur en ontroerd door de overrompelende schoonheid van onze planten- en dierenwereld. Een selectie is nu te vinden in het meinummer van National Geographic, en in het nieuwe en monumentale National Geographic-boek Wild Wonders: De mooiste natuur in Europa door de beste fotografen. Samen met nog duizenden andere beelden vormen deze opnamen het hoogtepunt van Wild Wonders of Europe, een foto-expeditie naar het wilde hart van een gecultiveerd continent.

Op 27 mei opent in Den Haag ook de openluchttentoonstelling Wild Wonders of Europe. Het is de wereldpremière van een reizende expositie over dit bijzondere fotoproject.

Meer informatie: nationalgeographic.nl/wildwonders