National Geographic verkoopt vintage prints

Over een maand begint de National Geographic met de verkoop van 150 vintage prints, afdrukken van foto’s die zijn gemaakt in de eerste helft van de vorige eeuw. Ze wroden aangeboden via de Steven Kasher Gallery in New York.
Het gaat vooral om foto’s die zijn gemaakt tijdens expedities naar oorden die in die tijd nog weinig waren bezocht. Ze zijn de basis van de reputatie van de National Geographic in de tijd van voor de globalisering. De opbrengst van de verkoop is voor de algemene pot van de National Geographic Society, een nonprofit instelling.

Bij de selectie is niet alleen gekeken naar de historische waarde van de foto’s, maar ook naar verkoophaarheid. Zo is er een aantal foto’s bij van homo-reotisch karakter van de welbekende Baron Wilhelm von Gloeden, en ook een foto van de roemruchte Australische fotograaf Frank Hurley, die een vrijwel naakte Papua-vrouw portretteerde. Galeriehouder Kascher in de New York Times: ‘Het zou gek zijn als er in de hele expositie niet één foto zou hangen van een inheemse met ontbloot bovenlijf. Iedereen zou er naar zoeken en zich afvragen waarom die er niet tussen zat.

New York Times: Treasures From an Underground Trove