Nederlands Fotomuseum gaat werk Tajiri tentoon stellen

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam brengt in november een tentoonstelling met fotografisch werk van de afgelopen weekend overleden beeldhouwer Shinkichi Tajiri.
In november 2009 is het tien jaar geleden dat de in 1961 gebouwde Berlijnse muur viel. De Nederlandse kunstenaar Tajiri fotografeerde de Muur eind jaren zestig uitgebreid en bracht verschillende fotoboeken uit met deze foto’s. De eerste verscheen in 1970 onder de titel The Wall – Der Mauer – Le Mur, 660 photo’s of the Berlin Wall. Het Fotomuseum toont dit project ter gelegenheid van de herdenking van de laatste dagen van het IJzeren Gordijn.

Willemijn Stokvis schreef op 15 maart 2009 in NRC Handelsblad over Tajiri:

"Nederland heeft met Shinkichi Tajiri, die op 15 maart 2009 op 85-jarige leeftijd in zijn woonplaats Baarlo overleed, een van zijn belangrijkste moderne beeldhouwers verloren. Tajiri, in 1923 in Los Angeles geboren als zoon van Japanse ouders, maakte met zijn werk ook internationaal naam. (……) Samen met zijn toekomstige vrouw, de Nederlandse kunstenares Ferdi Jansen, die hij in Parijs had ontmoet, vestigde Tajiri zich in 1956 permanent in Nederland. (……) Na de plotselinge dood van Ferdi in 1969 gooide Tajiri zijn leven over een andere boeg. Hij ging lesgeven aan de kunstacademie in Berlijn, en legde zich toe op experimenten met fotografie. Ook daarin bouwde hij een heel oeuvre op, met de nadruk op vrouwelijk naakt. Daarnaast maakte hij verschillende (video)films."

www.shinkichi-tajiri.com