Nederlands fotomuseum met twee exposities in Arles

Het Nederlands fotomuseum is dit jaar met twee tentoonstellingen aanwezig op de ‘Rencontres de la Photographie’ in Arles, Zuid-Frankrijk (8 juli – 19 september 2004).
Het programma van ‘Arles’ wordt dit jaar samengesteld door fotograaf Martin Parr. Hij koos daarbij onder meer voor:

1. Particulier Domein, een bijzonder familie-album

Tussen 1959 en 1981 fotografeerde de Schiedamse amateur-fotograaf Polhuis met veel passie het dagelijks leven van zijn gezin. Van zijn met grote precisie gemaakte foto’s legde hij een zorgvuldig gestructureerd, uniek archief aan waarin het ideale gezinsbeeld zeer herkenbaar tot uitdrukking komt. De kunstenaar Peter Hellemons kreeg na het overlijden van Polhuis in 1991 de beschikking over het archief en stelde de tentoonstelling Particulier Domein samen die in 1999 in het NFI (het huidige Nederlands fotomuseum) te zien was. Deze tentoonstelling begint nu aan een (inter-)nationale toernee en is dus geselecteerd voor het festival in Arles. Ook zal er een boek bij verschijnen.

2. New York New York van de Hongaarse fotograaf György Lörinczy

Het prachtige fotoboek New York New York van de Hongaarse fotograaf György Lörinczy (1935-1981) verscheen in 1972 en bleef internationaal gezien tot nu toe relatief onbekend. De foto’s voor het boek zijn gemaakt tussen 1968 en 1971. In dit unieke boek zijn invloeden van Robert Frank en William Klein zichtbaar, maar ademt ook de tijdgeest van de flowerpowertijd en de Pop Art. De vintage foto’s (met solarisaties en andere beeldvervormingen) waarmee het boek is gemaakt, worden nu voor het eerst in een selectie getoond. Eerst in Frankrijk en daarna is de tentoonstelling dit najaar te zien in het Nederlands fotomuseum, in het kader van de landelijke manifestatie Hongarije aan Zee. Dan zal ook de herdruk van New York New York verschijnen.

• Zie eerder bericht op PhotoQ: Hans van der Meer op festival Arles