Nederlands Fotomuseum opent

Woensdagmiddag opende koningin Beatrix het nieuwe nationale fotomuseum in Las Palmas aan de Wilhelminakade in Rotterdam. En vanavond is de opening voor het brede publiek.
Tijdens de presentatie aan de pers afgelopen dinsdag zijn werklieden en staf van het museum nog druk doende de laatste hand te leggen aan de inrichting en eerste presentaties. Terwijl andere journalisten een rondleiding krijgen, staat directeur Visschedijk filmploegen van NOS en RTL te woord. Voorzichtig wandelen de belangstellenden langs foto’s die op de vloer staan en stappen over de aluminium strippen die op de hoeken van de traptreden gemonteerd worden.

Voorafgaand aan de rondleiding verwelkomde Ruud Visschedijk de pers met de constatering dat er bij de opening van het museum sprake is van twee mijlpalen. De eerste heeft uiteraard betrekking op het in gebruik nemen van het museum zelf, met drie keer zo veel tentoonstellingsruimte als op de vorige locatie en met een eveneens vergroot, prachtig ingericht en perfect geklimatiseerd depot.

De tweede mijlpaal bestaat uit het verschijnen van het boek Dutch Eyes, tegelijk met de opening van de gelijknamige tentoonstelling. Het boek dat uit 572 pagina’s bestaat, heeft volgens Gerard Rooijakkers, voorzitter van de ‘Stichting Fotografie in Nederland’ die de productie van het boek begeleidde, als ondertitel ‘Een nieuwe geschiedenis van de fotografie in Nederland’. De betrokkenen zien het volgens Rooijakkers als ‘dè nieuwe geschiedenis’, maar willen zich bescheiden opstellen. Het bepaalde of onbepaalde lidwoord is overigens niet opgenomen in de titel van de uitgave. Op omslag en voorblad van deze kloeke publicatie heet het Dutch Eyes, Nieuwe geschiedenis van de fotografie in Nederland.

Panorama Las Palmas is de andere openingstentoonstelling. Samensteller Joop de Jong trok met een passer een cirkel van 1,5 kilometer rondom Las Palmas en geeft een overzicht van de ontwikkelingen in het gebied èn de evolutie van de Nederlandse fotografie. De publicaties en exposities Dutch Eyes en Panorama Las Palmas zullen door Photoq nog nader worden besproken.

Het archief ter grootte van vier miljoen beelddragers is de grote schat van het nieuwe instituut. Honderdduizend beelden zijn nu digitaal beschikbaar. Met behulp van een interactieve installatie van Geert Mul kunnen bezoekers kiezen uit vijftigduizend beelden, die direct geprojecteerd worden. De installatie vormt samen met archief en bibliotheek het kenniscentrum van het fotomuseum. Dit deel van het museum is ook meer en meer virtueel -via de website van het NFm- te bezoeken.

Nederland Fotomuseum
in Las Palmas
Wilhelminakade 332 in Rotterdam
Vanaf 19 april geopend van dinsdag tot en met zondag

• Voor meer informatie, zie:www.nederlandsfotomuseum.nl

Photo berichtte eerder over Las Palmas: Fotomuseum in Las Palmas wordt Mekka van de beeldcultuur