Nederlands fotomuseum toont boeken jonge fotografen

Er is veel aandacht voor het fotoboek. Daarbij gaat het vooral om de geschiedenis van het medium en om gevestigde fotografen. Met de komst van internet lijkt het een achterhaald medium. Maar schijn bedriegt, want de tentoonstelling ‘Pages. Een nieuwe generatie fotoboeken uit Nederland’ in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam getuigt van het tegendeel, aldus een persbericht: ‘Deze tentoonstelling laat zien hoe een jonge generatie fotografen in Nederland vorm geeft aan dit schijnbaar traditionele medium.’
Het bericht vervolgt:

Zo divers en eigenzinnig als het werk van de fotografen, zo rijk zijn de vormen waarin de boeken verschijnen. Van persoonlijke beeldverhalen, documentaire projecten en conceptuele onderzoeken tot publicaties die uitnodigen tot (inter)actie. Sommige boeken werden op eigen initiatief, en vaak in eigen beheer, gepubliceerd, andere verschenen bij een uitgever. Het veertigtal publicaties dat te zien is in Pages zijn van o.a. Melanie Bonajo, Kim Bouvy, Sema Bekirovic, Nickel van Duijvenboden, Ringel Goslinga, Wytske van Keulen,Vesselina Nikolaeva, Paulien Oltheten, Reineke Otten en Mieke Woestenburg. Bij enkele publicaties wordt bijbehorend videowerk getoond. Ook worden er enkele fotomagazines gepresenteerd die een belangrijk podium bieden aan jonge Nederlandse fotografen, als Sec, Fw:, Capricous en Archivo.

Pages is te zien in het Nederlands Fotomuseum van 9 februari t/m 2 maart. Tevens wordt Pages van 13 februari t/m 8 maart in de Dorrotya Galerie (onderdeel van de Kunsthal Boedapest) getoond in het kader van het LOW Fesztival, het Nederlands-Vlaams Culturele Programma 2008. Aansluitend wordt in dezelfde periode het boek Family Tree van Ringel Goslinga in tentoonstellingsvorm gepresenteerd in de Lumen Galerie (Boedapest).

Deze tentoonstelling kwam tot stand op initatiatief van László Gergely (Lumen Photography Foundation, Boedapest) en Claudia Küssel (Nederlands Fotomuseum) in samenwerking met Fw:, platform voor Nederlandse fotografie. Fw: bestaat uit Karin Krijgsman, Dieuwertje Komen, Petra Stavast en Hans Gremmen.

www.nederlandsfotomuseum.nl


Het zevende nummer van het blad Fw: is gewijd aan de tentoonstleling Pages.
Er is werk in te zien van Andrea Stultiens / Annelies Goedhart / Anouk Kruithof / Jaap Scheeren / Nickel van Duijvenboden / Rob van Hoesel / Bob van der Vlist / Bregje van den Berg / Chantal Spieard / Paulien Oltheten / WassinkLundgren / Sema Bekirovic / Petra Stavast / Judith van IJken / Vesselina Nikolaeva / Kim Bouvy / Wytske van Keulen / Reineke Otten / Mieke Woestenburg / Ringel Goslinga / Rob Hornstra / Martine Stig & Vanessa van Dam / Anais G. Lopez / Karine Versluis / Judith Jockel / Niels Stomps / Linda Maria Birbeck / Elian Somers / Antje Peters / Rob Philip / Rob van der Nol / Don Sars / Erik van der Weijde / Melanie Bonajo & Kinga Kielczynska / Raymond Taudin Chabot en Jasper Groen.

www.fw-magazine.nl