Nederlands Fotomuseum verhuist collectie

Vanaf deze week verhuist het Nederlands Fotomuseum zijn collectie van vier miljoen objecten vanuit het oude gebouw aan de Witte de Withstraat naar Las Palmas op de Kop van Zuid. De collectie van het museum krijgt daarmee een onderkomen in een van de grootste en modernste fotografiedepots van Europa, aldus het persbericht van het musuem.
Het bericht vervolgt:
In Las Palmas is de opslagcapaciteit van de depots verdrievoudigd met een totale planklengte van zeven strekkende kilometer. Bovendien is het klimaat nog beter afgestemd op de conservering van de verschillende materialen. De depots vormen een aparte geïsoleerde ‘doos‘ op de eerste verdieping van het pand en zijn slechts enkele tientallen meters verwijderd van de studiezaal, de kantoren en de restauratieateliers. Kwetsbare stukken kunnen drempelloos worden getransporteerd.

In ieder depot wordt de temperatuur en luchtvochtigheid door locale apparatuur geregeld. De 10 depots bieden behalve onderdak aan negatieven, ook een optimale bewaring voor zwart/wit- en kleurenafdrukken, documenten en fotografica, als oude camera’s. Alle negatieven en kleurenafdrukken kunnen nu bij 3 graden worden bewaard. De levensduur van bijvoorbeeld acetaat- negatieven wordt daarmee zeker 500 jaar verlengd.

Aan de voorbereiding van de verhuizing en de begeleiding van de bouw is ruim twee jaar gewerkt. Kwetsbare glasnegatieven werden uit hun originele houten behuizing gehaald en per stuk verpakt in hoezen en vervolgens in kartonnen dozen. Ook werd de conditie van de hele collectie geïnventariseerd en kregen alle dozen een barcode. Het barcode systeem maakt het mogelijk dat de transportbewegingen van de verschillende collectieonderdelen in een database gevolgd kunnen worden. Dankzij dit systeem is na voltooiing van de verhuizing alles ook weer snel terug te vinden in het nieuwe depot.

Afgelopen weken zijn de nieuwe depots op gelijke temperatuur gebracht van 18 graden om zo min mogelijk schommeling tijdens de verhuizing te veroorzaken. Dagelijks wordt één vrachtlading rolcontainers vanuit de Witte de Withstraat naar Las Palmas vervoerd in geklimatiseerde vrachtwagens van vervoerder Ali Bhikhie Logistics, Rotterdam. In de nieuwe depots krijgt het materiaal direct een vaste plaats. De verhuizing zal naar verwachting half oktober worden afgerond. Vanaf dat moment is het weer mogelijk om bruiklenen aan te vragen en afdrukken of scans te bestellen.