Nederlands fotomuseum wil graag gsm-foto’s

Het Nederlands fotomuseum roept iedereen met een fotomobieltje op om tussen 20 april en 20 juni met een fotomobieltje gemaakte nieuwsfoto’s op te sturen. De foto’s maken onderdeel uit van een expositie die aanstaandse zaterdag in het museum in Rotterdam opent (t/m 25 juni).
Het persbericht:
Tentoonstelling over het fotomobieltje
Camphones, picturephones of fotomobieltjes, mobiele telefoons voorzien van digitale camera, zijn nu vijf jaar op de markt en het is duidelijk dat ze niet meer zullen verdwijnen. In 2006 zullen er wereldwijd naar schatting 380 miljoen fotomobieltjes worden verkocht waarmee zo’n tien miljard foto’s gemaakt zullen worden. Dankzij de alomtegenwoordigheid van de fotomobiel, een mobiele telefoon met camera, heeft binnenkort iedereen altijd een camera op zak. Dat heeft een aantal interessante gevolgen voor de fotografie. Het Nederlands fotomuseum belicht de snelle opkomst van het fotomobieltje en de gevolgen daarvan in een tentoonstelling. Idee en samenstelling: Jeroen van Bergeijk.

Onderdelen van de tentoonstelling
Iedereen een fotojournalist!
De fotomobiel maakt van iedere burger een fotojournalist-in-spe. De eerste foto’s van grote nieuwsgebeurtenissen die de media halen zijn steeds vaker van fotomobieltjes afkomstig. De politieke en journalistieke gevolgen van de fotomobiel kennen we al van de Abu Ghraib-foto’s. Dit onderdeel van de expositie omvat dag- en weekbladpublicaties waarin camphone-beelden een belangrijke rol spelen. Daarnaast doet het fotomuseum een oproep aan iedereen met een fotomobiel om eigen nieuwsfoto’s in te sturen (zie de oproep hieronder).

Het leven een snapshot
Als mensen altijd en overal een camera bij zich hebben, wat gaan ze dan fotograferen? Zorgt de fotomobiel er ook voor dat de definitie verandert van wat fotografeerbaar is? Fotomobieltjes stellen mensen in staat hun dagelijks leven vast te leggen en die beelden direct te versturen of op internet te plaatsen zodat de hele wereld ze kan zien. Dit openbaar maken van je eigen leven heeft geresulteerd in een eigen medium: de moblog, een publieke website waar je je zojuist gemaakte foto naartoe stuurt. Het fotomuseum doet een oproep om speciaal voor deze tentoonstelling foto’s in te sturen naar Moblog.nl. Deze beelden worden vervolgens geprint en in de tentoonstelling getoond.

Fotomobiel voor profs
Welke mogelijkheden heeft het fotomobieltje voor de professionele fotograaf? Wat voor soort nieuwe beelden levert het fotomobieltje op wanneer deze door een prof wordt gebruikt? Het Nederlands fotomuseum heeft een aantal fotografen gevraagd om hun fotomobiel–beelden gedurende de periode van de tentoonstelling door te sturen. Deelnemende fotografen: o.a. Nico Bick, Kim Bouvy, René Clement, Marco van Duyvendijk, Reinier Gerritsen, Carel van Hees, Gerald van der Kaap, Geert Mul, Corinne Noordenbos, Janine Schrijver, Otto Snoek, Chantal Spieard, Martine Stig, Andrea Stultiëns, Bert Teunissen en Raimond Wouda.

Presentatie
De tentoonstelling omvat een aantal verschillende presentatiewijzen waaronder projecties, originele publicaties, beeldschermen (waarop u moblogs kunt bekijken) en de nieuwste digitale wissellijstjes van Philips, de Philips Photo Frame. Ingestuurde fotomobiel-foto’s zullen worden geprint en aan de museumwanden worden opgehangen zodat de tentoonstelling zich voortdurend vernieuwt.

Symposium
Begin juni organiseert het Nederlands fotomuseum een symposium over onder meer de gevolgen van het fotomobieltje voor de fotojournalistiek. Nadere informatie volgt in de loop van april.

OPROEP
PICTURE THIS: MAAK NIEUWS MET JE CAMPHONE!
Heb je een fotomobieltje (mobieltje met ingebouwd fototoestel)? Fotografeer dan wat voor jou het belangrijkste, leukste of mooiste nieuws van vandaag is.
Het Nederlands fotomuseum roept iedereen met een fotomobieltje op om tussen 20 april en 20 juni met een fotomobieltje gemaakte nieuwsfoto’s te sturen naar Moblog.nl Kijk op www.nederlandsfotomuseum.nl voor instructie en informatie. Je foto’s worden uitgeprint in het fotomuseum geëxposeerd en op de genoemde websites getoond. NOSHeadlines plaatst een selectie van de nieuwsfoto’s op www.nosheadlines.nl