Nederlandse Christie’s veiling verkoopt 12 van de 23 foto’s

Bij de fotoveiling van het Londense veilinghuis Christie’s van afgelopen woensdag bleven veel foto’s onverkocht. Dat gold ook voor het onderdeel ‘Distinctively Dutch’ waarin 23 werken van Nederlandse fotografen werden aangeboden. Hiervan zijn er twaalf verkocht. Het resultaat past in de lijn van de lagere opbrengsten die de laatste weken worden gehaald bij de internatonale veilingen.
Het was voor het eerst dat Christie’s in Londen bij een fotoveiling een speciale Nederlandse categorie had samengesteld. De prijzen voor de verkochte Nederlandse foto’s varieerden van 4500 euro (Gerco de Ruijter, Machiel Botman, Carla van de Puttelaar) tot 47.580 euro voor Xteriors VII, 2004 van Desiree Dolron.

Van Erwin Olaf werd wel The Ice Cream Parlour uit ‘Rain’, 2004 verkocht, maar de portfolio Royal Blood, 2000 niet. Onverkocht bleef ook werk van Céline van Balen, Marnix Goosens, Elspeth Diederix, Edwin Zwakman, Viviane Sassen, Anton Corbijn, Anoek Steketee en Jules Hondius.

Tijdens de veiling werd ook veel fotografie van niet-Nederlandse makelij aangeboden. In totaal zijn 66 van het aanbod van een kleine honderd foto’s
verkocht, twee-derde dus. De verwachting was dat de veiling ongeveer 1,2 miljoen euro zou opbrengen. De teller is blijven steken op
938.700 eruo.

Christie’s: Nederlandse resultaten

Eerder op PhotoQ: Christie’s veilt Nederlandse fotografie