Nederlandse firma koopt 216 megapixel camera voor luchtfotografie

Vandaag tekende het in Teuge gevestigde bedrijf Slagboom en Peeters Luchtfotografie het contract voor de aankoop van een Ultracam-X camera.
Met 216 megapixels is dit de meest nauwkeurige camera voor het maken van luchtfoto’s op dit moment. De technische details: 15 onafhankelijke computers zijn ondergebracht in één compacte behuizing. De camera is aangesloten op drie data-opslagsystemen van 1,7 terabyte met elk een opslagcapaciteit voor 4000 opnamen. Tijdens de opname van ieder full-color beeld wordt automatisch een infrarood-opname voor bijzondere toepassingen gemaakt. Scherpte en kleurintensiteit zijn sterk verbeterd ten opzichte van de vorige generatie digitale camera’s voor luchtfotografie. Voordien maakte men gebruik van analoge camera’s met een negatiefformaat van 24 bij 24 centimeter.

De camera is gemaakt door de Oostenrijkse Vexcel Corporation, een bedrijf dat kort geleden werd overgenomen door Microsoft. Een medewerker van Slagboom en Peeters vertelt desgevraagd, dat de kosten van een dergelijk apparaat overeenkomen met die van ‘een mooi huis in Het Gooi’, iets specifieker ‘ergens tussen een half en een heel miljoen euro’.

Het in 1961 opgerichte Slagboom en Peeters is een relatief klein bedrijf, met 8 mensen in vaste dienst en een wisselend aantal tijdelijke medewerkers. Het is één van de twee Nederlandse firma’s die wereldwijd grote cartografie-klussen uitvoeren. Zo hebben zij afgelopen winter en voorjaar heel Guatamala vanuit de lucht gefotografeerd, een opdracht die resulteerde in 40.000 opnamen.