Nederlandse fotoboeken op Milanese beurs

Dit weekend zijn diverse Nederlandse fotografen vertegenwoordigd op de MIA art fair in Milaan, een beurs die zich richt op fotografie en video. Naast de aanwezigheid van Nederlandse galeries is er ook ruim aandacht voor fotoboeken op de beurs. In samenwerking met Nina Post van uitgeverij Post Editions heeft de FotografenFederatie een aparte tafel geregeld waarop voornamelijk in eigen beheer gemaakte boeken van Nederlandse fotografen te zien en te koop zijn.
Lars Boering van de FotografenFederatie: ‘Via fotograaf Rob Hornstra kwamen we in contact met de organisatie van de beurs en zij wilden heel graag een Nederlandse inbreng in deze editie van de beurs. Nederlandse ontwerpers laten al jaren in Milaan op beurzen zien wat ze in huis hebben, nu geven wij ook onze fotografen een kans zich te presenteren. Zo konden we met behulp van Nina Post een mooie presentatie maken van fotoboeken. Zo bieden we bijna twintig fotografen de kans om hun boek ook fysiek te laten zien en via Nina Post en haar team te verkopen in Milaan. In eigen beheer gemaakte boeken zijn al lastig genoeg om te distribueren en als we het kunnen faciliteren dan helpen we fotografen hun fotoboek ook fysiek in Italië te laten zien’.

Zelf zit Boering op uitnodiging in een forum op zaterdag over de toekomst van fotoboeken onder de titel The future of the photographic book. New perspectives of publishing: from the e-book to the book on demand. Hieraan doet ook de Duitse fotograaf Joachim Schmid mee. In de avonduren is er een live interview te zien met Erwin Olaf.

In ruil voor de fotoboekenstand verzorgt de federatie een anderhalf uur durende presentatie van Nederlandse fotografie, waarnaa vier fotografen deelnemen: Anoek Steketee (Dream Cities), Jeroen Hofman (Playground), Jeroen Toirkens (Canon Prijs winnend project Nomad) en Rob Hornstra (het vele prijzen winnend project Sochi Singers).

Boering: ‘interessant is de keuze die we samen met de Italiaanse organisatie maakten. Zij hadden duidelijk een voorkeur voor deze projecten; langdurige en veelzijdige fotoprojecten die al dan niet met behulp van financiële ondersteuning tot stand zijn gekomen. Men heeft nog altijd interesse in de speciale manier waarop we in Nederland in staat zijn deze projecten tot stand te brengen. Blijkbaar zijn dit ook, althans in Italië, de documentaire projecten die men associeert met Nederland en de Nederlandse manier van werken.’ Al deze projecten stonden ook op de longlist van de Dutch Doc Award maar kwamen niet in de eindfase van deze prijs terug, zegt Boering.

‘Al met al kunnen we ons hier met Nederlandse fotografen uitstekend presenteren in Milaan en dat er internationale aandacht is voor deze Nederlandse documentaire fotografie van hoge kwaliteit is mooi om te zien’, aldus Boering.

Home page Milan Image Fair MIA
Programma presentaties
Programma interviews