Nederlandse landschappen in Aperture

Afgelopen donderdag opende in de Aperture Gallery in New York de tentoonstelling Nature as Artifice. New Dutch Landscape in Photography and Video Art van start, als onderdeel van het Henry Hudson 400 programma dat 400 jaar betrekkingen tussen Amsterdam en New York memoreerde.
Nature as Artifice toont werk van Nederlandse en enkele buitenlandse fotografen die het verstedelijkte, gereguleerde en kunstmatige karakter van Nederland vooropstellen. De tentoonstelling bevat series en installaties van: Hans Aarsman, Wout Berger, Henze Boekhout, Driessens & Verstappen, Marnix Goossens, Arnoud Holleman, Gert Jan Kocken, Jannes Linders, Cary Markerink & Theo Baart, Hans van der Meer, Gábor Ösz, Bas Princen, Xavier Ribas, Gerco de Ruijter, Frank van der Salm, Hans Werlemann en Edwin Zwakman. De tentoonstelling is samengesteld door Maartje van den Heuvel (ALIA Amserdam / Universiteit Leiden).

In tegenstelling tot wat er in de Volkskrant stond (de correspondent had niet begrepen dat hij op de VIP-voorbezichting was geweest), was de opening zeer druk bezocht, zo meldt ons Maartje vanden Heuvel: ‘Met meer dan 600 bezoekers behoorde deze tot de drukker bezochte openingen in de geschiedenis van Aperture.’ Op 12 september vond een paneldiscussie plaats onder leiding van Tracy Metz, met fotografen Frank van der Salm, Jannes Linders, Hans van der Meer en Edwin Zwakman, curatoren Maartje van den Heuvel en Alison Nordström (George Eastman House). Aperture zal een bewerking van de videoregistratie publiceren op haar website.

De tentoonstelling was eerder te zien in het Kröller-Müller Museum (2008) in het kader van de internationale landschapstriënnale in Apeldoorn, in de Neue Pinakothek in München (2008) als tegenhanger van Der Weite Blick van het Rijksmuseum (momenteel in de Kunsthal te zien) en in het George Eastman House (2009) als tegenhanger van de New Topographics. Photographs of Man-Altered Landscape (momenteel nog te zien in George Eastman House).

Reacties die er internationaal worden geuit op het nieuw naar voren geschoven beeld van Nederland worden momenteel geïnventariseerd. De resultaten hiervan zullen worden gepresenteerd in een concluderend symposium op vrijdag 29 januari 2010 in Kasteel Groeneveld in Baarn.

Aperture:
Nature as Artifice: New Dutch Landscape in Photography and Video Art

Bestel bij bol.com:

Nature as Artifice
Nature as Artifice