Negen fotografes gaan met galerie-truck langs de Donau

In navolging van Inge Morath reizen negen vrouwelijke winnaars van de Inge Morath Awards de Donau af om deze route te fotograferen. Dit doen ze in een truck die tevens als mobiele galerij fungeert. Om dit te kunnen bekostigen staat het project op Kickstarter.

Inge Morath was het eerste vrouwelijke lid van Magnum. Als ode aan haar richtte Larry Towell in 2002 de Inge Morath Awards op, bedoeld om jonge, vrouwelijke fotografen te steunen bij hun projecten. De prijs worden gesponsord door de fotografen van Magnum.

Morath fotografeerde voor en na de val van de Berlijnse Muur de route van de Donau. Nu gaan negen jonge fotografen voor het project, getiteld Danube Revisited: The Inge Morath Project dezelfde route afleggen als Morath destijds. Dit zijn Olivia Arthur, Lurdes R. Basolí, Kathryn Cook, Mimi Chakarova, Jessica Dimmock, Claudia Guadarrama, Claire Martin, Emily Schiffer en Ami Vitale. Alle negen hebben ze de Inge Morath Awards gewonnen.

Het project is een ode aan Morath als vrouwelijke pionier in het vakgebied. Om deze visie over te brengen worden presentaties gegeven, zijn er samenwerkingen met professionele vrouwelijke fotografen en zijn er portfoliobesprekingen voor jonge, vrouwelijke fotografen.

Het project is grootschalig, met 2700 af te leggen kilometers van het Zwarte Woud tot aan de Zwarte Zee. De groep heeft zichzelf voor deze reis bovendien een aantal regels opgelegd. Deze zijn onder andere het zelf besturen van de truck, het delen van hotelkamers, zo min mogelijk geld uitgeven en de reis moet in 35 dagen gemaakt worden.

Om deze fotografische road trip te bekostigen hebben de fotografes een Kickstarter-project opgesteld. Met deze campagne hopen ze geld binnen te halen voor vluchten, eten, benzine, verblijf en het ombouwen van de truck. Voor alle bijdragen geldt een verdienste. De naam van alle sponsors worden bijvoorbeeld op de zijkant van de truck geprint. Bij een sponsoring van 30 dollar krijgt de donateur een unieke polaroid met handtekening van een van de fotografen.

Meer informatie over het project en de mogelijkheid om het project te steunen zijn te vinden op Kickstarter