NEW: niet teveel van hetzelfde

Vorige week presenteerde GUP het in december 2011 aangekondigde boek NEW. NEW is een catalogus met werk van 100 jonge fotografen. Het doel: jong talent een podium bieden.

Dat podium is een gezamenlijk gefinancierd boek waarmee de fotografen deel uitmaken van een geheel met constante kwaliteit – goed maar nog net geen galerie top -, en het stempel van GUP dat garant staat voor een trouw publiek dat de inhoud op waarde weet te schatten.

GUP hanteert een wat ongebruikelijk en, in ieder geval onder lezers van PhotoQ, omstreden concept voor de realisatie van NEW. Jonge fotografen die maximaal vijf jaar geleden zijn afgestudeerd of dat binnen een jaar gaan doen konden hun werk insturen. De redactie van GUP koos daaruit vervolgens de, volgens hen, honderd beste. Bij die selectie hanteerden ze onder andere de regel ‘niet teveel van hetzelfde’. Eenmaal geselecteerd betaalden de deelnemers €250. Daarvoor krijgen ze ieder vijf boeken, worden er 500 verspreid onder fotoredacteuren, galeriehouders, verzamelaars en andere potentiële kopers, geïnteresseerden en opdrachtgevers. De overige 1.500 exemplaren zijn bestemd voor de verkoop.

Dat geldbedrag was voor sommigen een drempel. GUP hoofdredacteur Erik Vroons signaleerde nog een ander soort aarzeling: ‘Er bestond bij sommige fotografen ook een drempel vanwege de angst om niet onderscheidend genoeg te zijn. Wat als mijn werk straks niet tot zijn recht komt naast 99 anderen?’

Het aanbod is divers: mensen die al wat langer aan de weg timmeren (Isabella Rozendaal, Peter de krom en Sarah Mei Herman bijvoorbeeld), autodidacten naast alumni van de fotoacademie en kunstacademies. Commercieel, journalistiek, autonoom. Het staat er allemaal in.

Achterin het boek is een lege spread voor notities. Erik Vroons: ‘We hopen dat het boek op fotoredacties gaat circuleren en dat iedereen zijn voorkeuren noteert zodat het gaat werken als een naslagwerk. Soms weten opdrachtgevers niet waar ze nieuw talent moeten zoeken, en dan is NEW een uitkomst.’

newdutchtalent.tumblr.com

Eerder op PhotoQ: GUP komt met boek vol jong talent