New York Times excuseert zich voor kleurgebruik magazinecover

Manipulatief kleurgebruik heeft de New York Times gedwongen tot een rectificatie. We hadden een redactionele toelichting bij de foto moeten schrijven, aldus de krant, want op het omslag van het zondagse magazine van 12 maart stond een portret van Mark Warner, die kans maakt als presidentskandidaat voor de Democraten, waarvan de kleuren heel anders waren dan de werkelijkheid.
‘Het colbert was antraciet, niet kastanjebruin; het hemd was lichtblauw, niet roze; de stropdas was donkerblauw met strepen, niet kastanjebruin,’ aldus de opsomming van kleurverschillen. Fotograaf Alexei Hay gebruikte een filmsoort die kleuren verandert en waarvan het effect door de manier van ontwikkelen nog sterker is geworden. Door een misverstand van de redacteuren, aldus de NYT, is vergeten een toelichting te schrijven zoals de krant in zijn gedragsregels heeft opgenomen voor gevallen waarin nieuwsfoto’s en illustratieve foto’s duidelijk anders zijn dan de werkelijkheid.

Warner maakt kans om namens de Democratische partij presidentskandidaat te worden in 2008. Hij is daarmee een concurrent voor onder meer Hillary Clinton. Volgens waarnemers zou de coverfoto het imago van Warner negatief beïnvloeden.

• Lees meer en bekijk de foto bij About The Image