New York Times zet gesneuvelde soldaten in ‘puzzel’

Het aantal omgekomen Amerikaanse soldaten in Irak is opgelopen tot meer dan drieduizend volgens berekeningen van het Pentagon. Op de internetsite van The New York Times is een puzzelachtige constructie gepubliceerd met daarin de dode geïdentificeerde soldaten en ander personeel. Het zijn er tot dusver 2981.
Door in de puzzel op een hoofd dat is afgebeeld in een vierkantje te drukken, verschijnt er rechts een pasfoto en een kort profiel. Naam, leeftijd, functie, woonplaats en datum van overlijden worden weergegeven. Bijzonder aan de puzzel is dat op de achtergrond altijd het gezicht verschijnt van wie het profiel wordt opgevraagd. In het vierkantje linksboven is de meest recente gesneuvelde soldaat afgebeeld en zo loopt het af tot het vierkantje rechtsonder: Jay T. Aubin overleed op 21 maart 2003 (de oorlog begon op 20 maart 2003) op zesendertig jarige leeftijd, de eerste soldaat die in de strijd om het leven is gekomen.

Het heeft er alle schijn naar dat de puzzel zal worden uitgebreid aangezien de oorlog nog in volle gang is. Om een dergelijke puzzel voor de overleden Irakezen te maken, zou geen gemakkelijke taak zijn. Het aantal gesneuvelde Irakezen, voornamelijk burgers, wordt geschat tussen de 60 en 100 duizend.

• New York Times: Faces of the Dead