Newsweek zet credit op omslag

Het Amerikaanse magazine Newsweek heeft besloten om voortaan ook op de cover een foto credit te plaatsen. In de rest van het magazine staat de credits altijd op dezelfde pagina als de foto, van af nu ook op de cover. Dat meldt Newsweek redacteur Mark Whitaker op de website van Photo District News.
Newsweek is het eerste grote opinietijdschrift dat dit beleid gaat uitvoeren. Men heeft deze beslissing genomen na de controverse rond de cover van vorige week. Het hoofd van Martha Stewart werd op het lichaam van een model geplakt, om de lezers de indruk te geven dat Stewart sterker, slanker en rijker uit de gevangenis kwam. Volgens de lezers en de media critici was het niet duidelijk genoeg dat het hier om een fotomontage ging. Newsweek had wel in de inhoudsopgave een credit geplaatst dat het om een foto-illustratie ging.

Whitaker bood ook zijn verontschuldigingen aan voor die bewuste cover en zei dat het niet de bedoeling was van het magazine de lezers te misleiden. Ook stelde PDN de vraag of andere magazines nu ook over gaan op dezelfde procedures aangaande digitale manipulatie. Daarop reageerde Whitaker als volgt: ‘Wij hebben deze stap nu gezet. Wat de rest van de fotogemeenschap daarmee wil doen is aan hen’.

Kelly McBride van de journalistieke denktank The Poynter Institute juicht Newsweeks stap naar transparantie toe, maar vindt ook dat de magazines nog veel meer kunnen doen om hun lezers goed te informeren. McBride vindt ook dat kranten en magazines meer mensen moeten betrekken bij het beslissingsproces van het plaatsen van bepaalde beelden. Op deze manier kunnen redacteuren beter inschatten hoe de lezer zal reageren op een bepaald beeld en voorkomen ze in de toekomst conflicten.

Lees eerder bericht op Photoq: Rumoer rond fotomontage Newsweek

Neem ook een kijkje op de opiniepagina: Mag manipulatie?