NFM neemt fotocollectie Wereldmuseum over

Het Wereldmuseum in Rotterdam draagt zijn gehele fotocollectie over aan het Nederlands Fotomuseum (NFM. Directeur Ruud Visschedijk van het NFM schrijft dat in zijn bijdrage in Voor de eeuwigheid? Over collectiebeleid in Nederland, een publlicatie van de Mondriaan Stichting en Erfgoed Nederland.
Wanneer de gemeente Rotterdam de overdracht goedkeurt zal de collectie die zo’n 100.000 historische en hedendaagse foto’s omvat zijn weg naar de professioneel geklimatiseerde depots aan de Wilhelminakade vinden.

Voor het Fotomuseum is het een bijzondere verrijking van de collectie, aldus een persbericht. Vooral de niet-westerse fotografie zal een groter aandeel binnen de collectie gaan innemen. Het management van het Wereldmuseum is ook blij met deze constructie. Zij weten dat met deze langdurige bruikleen hun collectie meer specialistische zorg en een betere ontsluiting kan krijgen. Bovendien kunnen de foto’s uiteindelijk in de beeldbank van het fotomuseum getoond worden, waardoor een breder publiek er kennis van kan nemen.

De collectie bevat historisch materiaal gemaakt en verzameld door negentiende- en twintigste eeuwse Nederlandse wereldreizigers, maar ook opnamen van bekende fotografen zoals Mathew Brady en Edward S. Curtis. De hedendaagse foto’s zijn afkomstig van fotografen als Sebastião Salgado en David Goldblatt. Het Wereldmuseum zal regelmatig gebruik gaan maken van de foto’s voor haar exposities in het museum dat in het najaar van 2009 zal heropenen.

Mondriaan Stichting: Voor de eeuwigheid?