Nicaragua zet AFP-fotograaf het land uit

De Chileense AFP-fotograaf Hector Retanal is zaterdag Nicaragua uitgezet, nadat hij vier dagen eerder was gearresteerd en gevangen gezet toen hij een ontmoeting wilde fotograferen van de Nicaraguaanse president Ortega en de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Al-Malki.
Retanal zat vier dagen vast zonder contact met de buitenwereld en zonder te horen waarom hij was gearresteerd. Het persbureau AFP en het Chileense consulaat hebben zich de afgelopen week ingespannen Retanal vrij te krijgen. Noch deze instellingen noch zijn advocaten hebben vernomen waarom de Nicaraguaanse autoriteiten Retanal hebben aangehouden, vastgezet en ten slotte uitgezet.

De Chileense fotograaf werkte al een jaar vanuit Nicaragua en ondervond volgens AFP-chef Marcelo Brusa niet eerder problemen. Retanal mocht zijn camera-uitrusting meenemen en vertoonde geen tekenen van mishandeling.

Vorig jaar november werd de Zweedese fotograaf Peter Torbiornsson de toegang tot Nicaragua ontzegd. Hij maakte in 2010 een reportage waarin hij probeert aan te tonen dat de Sandinistas in 1984 een bomaanslag pleegden tijden een persconferentie in La Penca van de toenmalige vijandelijke leider Pastora.

The Nicaragua Dispatch: Nicaragua deports AFP photojournalist

Tico Times: Swede puts La Penca past to rest with documentary