Niet lachen alstublieft!

De regels waaraan pasfoto’s voor het gemoderniseerde paspoort moeten voldoen leiden tot problemen. Het schijnt regelmatig voor te komen dat professioneel gemaakte pasfoto’s door ambtenaren van de burgelijke stand niet worden geaccepteerd.
Foto’s met glinsterende brillenglazen of een glimmend voorhoofd, een verkeerde kleur van de achtergrond en een niet zichtbare ‘ooraanzet’ leiden tot afkeuring en een hernieuwde gang naar de pasfotofotograaf.

Dit is overigens nog maar een klein deel van de regels, die sinds 26 augustus van kracht zijn. Wie zeker wil zijn surft naar www.paspoortinformatie.com/nl/aanvragen/pasfoto, print deze verordeningen uit en laat zich aldus vastleggen.

Het weblog Roodpetje signaleert dat het Algemeen Dagblad de problemen inventariseert en haar lezers oproept afgekeurde pasfoto’s (bij voorkeur in combinatie met een goedgekeurd exemplaar) naar de redactie te sturen. Het onderwerp heeft de afgelopen twee dagen al tot een behoorlijk aantal reacties geleid. Eén van de aardigste is die van Mevrouw Zomers uit Uden: ‘Wij hebben een dochtertje en die lijkt veel op Amalia, haar pasfoto is al 3 keer afgekeurd. We hebben nu een pasfoto laten maken van een foto van Amalia… en nu is die goedgekeurd!’

• Zie het betreffende artikel in: www.ad.nl