Nieuw boek Geert van Kesteren over Irak

Op dinsdag 18 maart wordt van 15.00 tot 17.00 uur in de Balie in Amsterdam een nieuw fotoboek van Geert van Kesteren gepresenteerd ‘Baghdad Calling’ over Iraakse vluchtelingen. Tijdens de presentatie gaat Joris Luyendijk in gesprek met diverse gasten over de humanitaire gevolgen van de oorlog en de beeldvorming over Irak onder wie een Iraakse vluchtelinge, Joost Hiltermann en Anneke van Ammelrooy. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Irak-coalitie bestaande uit Stichting Vluchteling, IKV Pax Christi, Cordaid, Hivos en Amnesty International, aldus een persbericht.
Het bericht vervolgt:

In maart is het vijf jaar geleden dat coalitietroepen onder leiding van de Verenigde Staten Irak binnenvielen en het regime van Saddam Hussein omver wierpen. De veiligheidssituatie is voor miljoenen mensen reden geweest om hun vertrouwde omgeving te verlaten. Geweld en terreur zorgden ervoor dat naar schatting twee miljoen Irakezen vluchtten naar landen in de regio en nog eens 2,5 miljoen Irakezen op drift in eigen land raakten

Baghdad Calling is een bijzonder fotoboek waarin Geert van Kesteren door middel van foto’s en interviews met Iraakse vluchtelingen een indringende kijk geeft op de situatie waarin Iraakse burgers zich bevinden. Het boek gaat over het leven van Iraakse vluchtelingen in Jordanië, Syrië, Turkije en Noord-Irak. Naast journalistiek gemaakte beelden toont het boek het dagelijks leven in het Irak van 2006 en 2007 door de ogen van Irakezen zelf. Een team rond Van Kesteren verzamelde honderden foto’s uit mobiele telefoons en digitale camera’s van Iraakse burgers. Het resultaat is bijzonder beeldmateriaal dat de situatie in Irak persoonlijk, indringend en herkenbaar weergeeft. Baghdad Calling is een vervolg op Why Mister, Why? Het internationaal geprezen fotoboek van Geert van Kesteren over de oorlog in Irak in 2003 en 2004. Voor meer informatie over het fotoboek: www.baghdadcalling.nl

Wat heeft de inval opgeleverd, wat zijn de humanitaire gevolgen voor de Iraakse bevolking en waarom krijgen de humanitaire gevolgen van de inval in Irak zo weinig aandacht. Daarover gaat Joris Luyendijk in gesprek met:

– Ban Dhayi
Iraakse vluchtelinge, vluchtte na de zelfmoordaanslag op het VN-gebouw in Bagdad in 2003 naar Jordanië en onderhoudt vanuit Amman haar familie in Irak.
– Joost Hiltermann
Onderzoeker verbonden aan de gezaghebbende denktank International Crisis Group. Hij geldt internationaal als één van de meest vooraanstaande deskundigen over Irak.
-Anneke van Ammelrooy
Nederlandse journaliste die samen met haar man de in Irak populaire kwaliteitskrant al Sabah al Jedid runt.
– Minka Nijhuis
Irak-kenner, schrijfster en oorlogscorrespondente is net terug uit Irak Vertrok in 2003 naar Irak om verslag te doen van de oorlog. Zojuist verscheen een geheel geactualiseerde uitgave van ‘Het huis van Khala’ waarin zij het dagelijkse leven beschrijft van een familie in Bagdad. De eerste uitgave dateert van 2004. Meer over de nieuwe uitgave is te vinden bij uitgeverij Balans.
– Jan Gruiters
Directeur IKV Pax Christi, lid van de Irak-coalitie.
– Geert van Kesteren
Freelance fotojournalist, was in 2005/7 verbonden aan Magnum Photos. Werkzaam o.m. voor NRC Handelsblad, Newsweek en Stern magazine. Vertrok in 1998 voor het eerst naar Irak en in 2003 naar Bagdad. In 2004 verscheen het internationaal geprezen boek Why Mister, Why? over de waanzin van de oorlog in Irak. Ontving diverse (inter-)nationale prijzen, voor beste fotoboek.

De organisatie van de bijeenkomst is in handen van de Irak-coalitie bestaande uit Stichting Vluchteling, IKV Pax Christi, Cordaid, Hivos en Amnesty International. Deze organisaties hebben zich in een coalitie verenigd om vanuit hun verschillende achtergronden, expertise en informatie uit het veld meer aandacht te vragen voor de situatie in en rondom Irak, in het bijzonder de vluchtelingenproblematiek.

Entree: gratis toegangskaarten aan de kassa
Reserveren: via www.debalie.nl of telefonisch 020 55 35 100

Op dinsdag 18 maart, om 13.20 uur zal de Irak-coalitie het fotoboek Baghdad Calling bij de Tweede Kamer, ingang Plein, aanbieden aan de vaste Kamercommissie van Buitenlandse Zaken. Dit zal gebeuren in de vorm van een petitie.