Nieuw boek in Sotchi Project

In Empty Land, Promised Land, Forbidden Land verkennen fotograaf Rob Hornstra en schrijver Arnold van Bruggen het onbekende landje Abchazie?, zo meldt een persbericht. Abchazie? brak los van Georgie? na een korte, hevige burgeroorlog in ’92-’93 en werd in 2008 onafhankelijk erkend door Rusland, Venezuela, Nicaragua en het atol Nauru, aldus de samenstellers.

Hornstra & van Bruggen reisden de afgelopen 4 jaar door het land en zien hoe het land langzaam uit haar isolatie probeert omhoog te krabbelen. Ze bezoeken de vluchtelingen in Georgie? en beschrijven de pogingen van de Abchazische regering het door oorlog lege en kapotte land te herbevolken met nieuwe immigranten.

Abchazie? was ooit het vakantieparadijs voor de elite van de Sovjet-Unie. In de onafhankelijkheidsoorlog zijn vele hotels en sanatoria kapot geschoten. Het land is leeg – meer dan de helft van de bewoners voor 1992 is het land uitgevlucht – en straatarm. Maar steeds meer Russische investeerders en toeristen weten het land te vinden. Door de samenwerkingsverdragen die worden afgesloten heeft Rusland de grensbewaking en Ondertussen probeert Abchazie? Turken van Kaukasische afkomst over te halen naar Abchazie? te emigreren.

In Empty Land, Promised Land, Forbidden Land schetsen Hornstra en van Bruggen Abchazie? vanuit het perspectief van vele Abchazen, van president tot schoolkind, in stad en platteland. Het is de eerste keer dat dit jonge land zo uitgebreid in woord en beeld wordt beschreven.

Rob Hornstra en Arnold van Bruggen vormen samen TheSochiProject.org en worden gezien als pioniers in crowdfunding. Steun van donateurs (nu 352) stelt hen in de gelegenheid enkele keren per jaar naar de Kaukasus af te reizen. Het vijfjarige documentaire project wil de veranderingen rond de Russische stad Sochi in kaart brengen, waar in 2014 de Olympische Winterspelen worden georganiseerd.

Empty Land, Promised Land, Forbidden Land is verkrijgbaar via www.thesochiproject.org en in de gespecialiseerde boekhandel.

Boekpresentatie dinsdag 16 november 2010 om 17 uur in boekhandel Pegasus Amsterdam, Singel 367, met een inleiding door Jelle Brandt Corstius,
en donderdag 18 november op Paris Photo / Offprint Paris / Espace Kiron Parijs, Frankrijk.