Nieuw fotomagazine Archivo deze week in de winkels

Eind deze week verschijnt de eerste aflevering van het ongenummerde, ongedateerde fotomagazine Archivo. Het magazine wordt uitgebracht in de vorm van twee krantenkaternen op tabloid-formaat. Voor elke uitgave duiken de samenstellers in de archieven van twee fotografen.
Ieder katern bevat 16 pagina’s die voor meer dan 95 % uit beeld bestaan. De teksten beslaan minder dan een halve pagina. Bij de foto’s zijn minimale bijschriften geplaatst. In de eerste Archivo krijgen we rondleiding door de archieven van Eva Fiore-Kovacovsky en Harold Strak.

Eva Fiore-Kovacovsky (Bern, Zwitersland 1980) creëert situaties die zij vervolgens fotografeert. De zestien afbeeldingen in haar katern zijn afkomstig uit de serie ‘Horses’. Op basis van klassieke paardenfoto’s zoals die in de kamers van tienermeisjes hangen, maakt zij mysterieuse en/of hilarische nieuwe beelden. Fiore-Kovacovsky heeft met een perforator, een mesje, met een viltstift, stukjes plastic, scheurend en plakkend, de foto’s naar haar hand gezet. Op de achterpagina heeft zij op een wit paard een zwart cirkeltje geplakt, terwijl het zwarte veulen dat er vlak voor staat een wit cirkeltje heeft gekregen, zo ontstaat binnen deze ouderwetse paardenfoto een perfect geplaatst Tao-symbool.

In het katern van Harold Strak (Chinde, Mozambique 1959) vinden we naast foto’s uit series ook – vaak speelse – enkele foto’s. Strak heeft de analoge fotografie zo’n beetje opnieuw uitgevonden: hij bouwt camera’s en mixt emulsies waarmee hij zijn eigen (glas-)negatieven maakt. Van hem zijn 42 foto’s geselecteerd. Naast kiekjes van zijn moeder in haar tuin en de radio van zijn vader zien we opnamen van insektenvleugels en schimmelende groenten. Strak heeft architectuuropnamen in oude procédé’s afgedrukt en volgt het verval van een Saturna Paciona, een grote vlinder die hij als cocon in India vond. De laatste twee pagina’s bestaan uit macro-opnamen van insekten en bloemen die in het blauw van een zwembad terecht zijn gekomen.

Archivo is een uitgave van de Young Photographers Foundation in samenwerking met de Gerrit Rietveld Academie. Paul Kooiker maakt een beeldselectie, Willem van Zoetendaal ordent die en geeft het geheel vorm. Erik Viskil is verantwoordelijk voor de eindredactie. Archivo is nog deze week te vinden in 20 Nederlandse foto-instituten en gespecialiseerde boekhandels. Daarnaast wordt het naar 50 soortgelijke adressen in het buitenland verstuurd. Archivo verschijnt in een oplage van 5000 stuks en wordt verkocht voor 2 euro.

• Het adres van de – vooralsnog basale – website is: www.archivonews.com