Nieuw fotoproject voor Amsterdam C.S.

De tienduizenden mensen die dagelijks het Amsterdams Centraal Station bezoeken danwel passeren hebben het al gezien: sinds enkele weken hangt er een nieuw fotoproject aan de westzijde van het stationseiland. Het grote gemonteerde beeld kreeg de naam ‘Traceurs’ mee en is gemaakt door Marike Schuurman.
‘Traceurs’ zijn personen, meestal jong en meestal man, die het gedachtengoed van de zogenaamde ‘Parkour’-filosofie aanhangen. Zij zoeken in grote Europese steden de rechte lijn en gaan niet om maar over obstakels heen. Het is een nieuwe subcultuur, waarvan de deelnemers serieus op zoek zijn naar persoonlijke vrijheid door klimmend en springend hun eigen pad in de urbane jungle te banen. Dat de beweging weerklank vindt, blijkt uit de aandacht op internet en in verschillende muziekvideo’s, waaronder eentje van Madonna.

Marike Schuurman (Groningen 1964) is een Nederlandse, in Berlijn wonende, beeldend kunstenaar die vooral fotografeert en filmt. Zij studeerde aan de Rietveldacademie en de Rijksacademie in Amsterdam. In haar werk richt zij zich op het moderne stadslandschap. Zo fotografeert Schuurman de enorme doeken die bouwputten aan het oog onttrekken. Door de daarop afgebeelde gebouwen in haar composities te combineren met delen van het omliggende stadslandschap ontstaan paradoxale beelden met een nieuwe werkelijkheid. Iets dergelijks zou ook bij het Centraal Station gestalte krijgen, maar dat pakte niet goed uit. Het chaotische landschap dat door de aanleg van de Noord/Zuidlijn is ontstaan, deed haar aan het terrein van de ‘Traceurs’ denken.

In 2007 maakte zij in samenwerking met de ‘Team ADD Berlin’ een serie over het Parkour-fenomeen. Het koste enige moeite het vertrouwen van deze jongens te winnen, want net als grafiti-artiesten en skaters hechten zij aan de underground-status van hun subcultuur. Voor het reuzenbeeld bij het C.S. zette Schuurman acht foto’s van ‘Traceurs’ naast elkaar op dit 45 meter lange en 4 meter hoge kunstwerk.

• Een overzichtsfoto van het project is te zien op: http://marikeschuurman.com

Bij het bureau Publieksvoorlichting Noord/Zuidlijn is een kleine expositie over het werk van Marike Schuurman ingericht.