Nieuw internationaal agentschap Noor bindt 9 fotografen

Eind deze week is de presentatie in Perpignan en gaat de website online: Noor is een nieuw-fotoagentschap van negen internationaal werkende fotojournalisten. Het agentschap is een initiatief van Kadir van Lohuizen (NL) en Stanley Greene (VS), waarbij zich intussen Yuri Kozyrev (RUS), Philip Blenkinsop (AUS), Francesco Zizola (IT), Pep Bonet (SP), Samantha Appleton (VS), Jodi Bieber (Z-A) en Jan Grarup (DEN) hebben aangesloten.
Het kantoor is gevestigd in Amsterdam en wordt gerund door managing director Claudia Hinterseer (voormalig project manager bij World Press Photo) en beeldredactrice Lotti Pronk (ex-Hollandse Hoogte).

NRC Handelsblad berichtte gisteren als eerste over Noor en schreef onder meer: Volgens Van Lohuizen, die 9 jaar verbonden was aan het Franse agentschap Vu, wordt het, door het grote aanbod in de fotografie, steeds moeilijker voor onafhankelijke documentairejournalisten om eigen reportages aan kranten en bladen te verkopen. ‘We hebben besloten om de handen ineen te slaan. Met een eigen agentschap kunnen we meer geld inzamelen om langdurige projecten te financieren. Bovendien kunnen we groepsprojecten opzetten om onderwerpen te verslaan die voor één fotograaf te groot zijn.’

• NRC: Fotografen richten nieuw agentschap op
www.noorimages.com

Later deze week meer vanuit Perpignan.