Nieuw topmodel: Canon Eos-1D X Mark II

Het zat er aan te komen, het nieuwe topmodel voor sport- en natuurfotografen van Canon, de Eos-1D X Mark II. De camera is op veel punten verbeterd. In het oog springend is de mogelijkheid om in 4k te filmen bij 60p. De beeldsnelheid is verhoogd naar 14 beelden per seconde of zelfs 16 beelden per seconde bij live view. In die laatste stand hoeft de spiegel namelijk niet meer omhoog en omlaag.

Het nieuwe topmodel is voorzien van een ingebouwde GPS, voor de Wi-Fi verbinding moet nog wel een accessoire worden gekocht.

Een andere belangrijke verbetering is de autofocus. Die moet nog beter reageren op bewegende onderwerpen en werkt ook bij minder licht. Voor de gebruikers van lange brandpunten is het verademing dat de autofocussensor bij f/8 op alle 61 punten kan scherpstellen, dat was voorheen beperkt tot het centrum.

De beeldsensor is vernieuwd en telt nu iets meer dan 20 miljoen pixels. Waar Nikon de onlangs aangekondigde D5 voorziet van een hoogste ISO-waarde van boven het miljoen, blijft het bij de EOS-1DX II ‘beperkt’ tot ISO 409.600. De adviesprijs van de nieuwe Eos-1D X Mark II is € 6399,99 en de camera is vanaf eind mei 2016 verkrijgbaar.

Het hele persbericht:

Canon introduceert vandaag de lang verwachte EOS-1D X Mark II, het nieuwe topmodel onder de DSLR-camera’s is ontwikkeld om je te laten fotograferen en filmen met de optimale combinatie van beeldkwaliteit, resolutie en snelheid. Vanaf het moment dat fotografen ermee werken, geeft de EOS-1D X Mark II ze een voorsprong en bepaalt de camera de nieuwe benchmark voor snelheid – 14 frames per seconde (fps) met full AF/AE tracking en 16 fps in de Live View-modus – ideaal voor het vastleggen van snelle onderwerpen, ongeacht of dit nu in de natuur is of tijdens internationale sportevenementen.

De EOS-1D X Mark II is ontwikkeld op basis van feedback uit de wereldwijde community van EOS-1D X fotografen. De camera is uitgerust met een nieuwe 20,2 Megapixel full frame CMOS-sensor, een nieuw Al Servo AF III+ en kan 4K-videobeelden vastleggen met 60p. Deze combinatie van vermogen en prestaties maken de camera tot een onmisbare partner binnen nagenoeg alle professionele specialismen.

Beeldkwaliteit en AF-precisie opnieuw gedefinieerd
Met een groot en veelzijdig ISO-bereik van 100 tot 51.200, dat uitbreidbaar is van 50 tot 409.600, is de EOS-1D X Mark II in staat onder alle belichtingscondities – van de helderste tot aan bijna duisternis – een topprestatie te leveren.

Om te garanderen dat elke opname met ongeëvenaarde precisie wordt gemaakt, beschikt de camera over een verbeterd 61-punts AF-systeem met 41 ‘cross-type’ AF-punten die een groter gebied beslaan en ook bij een geringe lichtintensiteit tot -3EV scherpstellen. Bij gebruik van geselecteerde extenders en telelenzen biedt het nieuwe AF-systeem voor het eerst f/8 AF-ondersteuning van alle 61 punten, zodat je de vrijheid hebt om het scherpstelpunt te kiezen. Naast Canon’s populaire pro AF-technologieën – EOS iTR en AF Case instellingen – is de EOS-1D X Mark II ook voorzien van de nieuwe AI Servo AF III+ dat de volggevoeligheid verbetert in scènes waar onderwerpen onverwachtse bewegingen kunnen maken, zoals dieren die zich snel door de wildernis verplaatsen.

Het AF-systeem wordt ondersteund door een nieuwe 360k RGB+IR meetsensor. Dit resulteert in een nauwkeuriger belichting en betere detectie van het onderwerp. De Flicker Detection-functie – voor het eerst toegepast in de EOS 7D Mark II, garandeert ook consistent hoge resultaten bij kunstlicht – ideaal voor indoor sportevenementen.

Leg elk moment vast
De EOS-1D X Mark II verlegt de grenzen aan opnamesnelheden en is in staat 14 frames per seconde vast te leggen met full AF/AE tracking en in RAW. Daarmee zijn fotografen in staat exact het beslissende moment van een sportwedstrijd vast te leggen of van een dier dat zijn prooi vangt. Voor gebruikers die nog meer snelheid willen, kan tot 16 fps worden gefotografeerd in Live View-modus zonder AF. Met de opslagcapaciteit van de nieuwe CFast 2.0™ kaart is de camera in staat met maximale snelheid een reeks van een onbeperkt aantal JPEG- of tot 170 RAW-opnamen vast te leggen.

De EOS-1D X Mark II is de snelste EOS DSLR tot nu toe. Dit is deels te danken aan de nieuwe Dual “DIGIC 6+” processoren die de enorme hoeveelheid gegevens verwerken die door de sensor is vastgelegd. De verbeterde spiegelconstructie maakt gebruik van een nieuw aandrijfmechanisme dat de hoge opnamesnelheid ondersteunt met minimale spiegelvibratie of geluidsontwikkeling.

Professionele 4K-movies
Canon’s expertise en ervaring met 4K-movies komt tot uitdrukking in de EOS-1D X Mark II en stelt filmmakers in staat video met 4K-kwaliteit (4096×2160) en een reeks frame rates tot 60 fps vast te leggen op de CFast 2.0™ kaart. De camera maakt het ook mogelijk in Full HD (1920x1080p) beelden vast te leggen met een indrukwekkende snelheid van 120 fps, ideaal voor slow motion scènes. Beslissende momenten in een 60 fps 4K-scène kunnen worden geselecteerd voor een hoge resolutie 8,8 Megapixel foto en dit biedt nog meer controle en zekerheid bij het vastleggen van exact het juiste moment.

Dankzij de Dual Pixel CMOS AF-technologie en Movie Servo AF beschikken filmmakers bij 4K en Full HD opnamesessies over vlot en vloeiend uitgevoerde AF-acties. Het touch panel lcd stelt je in staat om tijdens het filmen snel AF-punten te selecteren.

Superieur in opnamebeheer en betrouwbaarheid
Professionals beschikken over de tools die ze nodig hebben om hun opnamen te beheren, zodat deze gemakkelijk en binnen enkele seconden zijn door te sturen naar persbureaus en andere opdrachtgevers. De ingebouwde GPS voegt informatie over de opnamelocatie toe aan de EXIF-gegevens, zodat fotografen een nauwkeurig overzicht hebben van hun activiteiten. Dankzij zowel Ethernet wired LAN als SuperSpeed USB 3.0 kun je kiezen hoe de opnamen worden gedeeld – via FTP of rechtstreeks naar computers. En de nieuwe WFT-E8 wireless file transmitter¹ ondersteunt ook de razendsnelle industriestandaard 802.11ac (5 GHz band).

Het ontwerp van de EOS-1D X Mark II weerspiegelt het kenmerkende EOS design en is uitgevoerd met een verbeterde grip en bedieningsknoppen die natuurlijk aanvoelen. De waterdichte uitvoering maakt de camera ongevoelig voor de elementen en is daarmee ideaal voor buitenopnamen. De Intelligent Viewfinder II laat ongeveer 100% van het beeldveld zien en toont via een elektronische overlay alle opname-informatie, zodat je nooit je oog hoeft weg te halen bij de zoeker.

canon.nl