Nieuw type bruidsfotograaf: de mamarazzi

We kennen de trend in Nederland al een aantal jaren, maar de New York Times schrijft nu over de Amerikaanse situatie: steeds meer vrouwen pakken de digitale camera ter hand en gaan bruiloften fotograferen. Ervaren professionals noemen deze nieuwe concurrenten ‘mamarazzi’ of ‘digital debbies’. Intussen verschijnen er ook apps die concurreren met de traditionele bruidsfotografie.
De voornamelijk mannelijke, oudere professional moet er blijkens het artikel sterk aan wennen dat de mamarazzi minder hoge tarieven rekenen en dat hun klanten minder hoge eisen stellen. ‘Goed genoeg’ is tegenwoordig de norm, verzucht Owen Kassimir, de voorzitter van de Professional Photographers’ Society in de staat New York.

Een enkeling weet de concurrentie te vermijden door te verhuizen van New York naar Florida, waar het warme klimaat een langer bruidsseizoen mogelijk maakt, en door te besparen op kosten als een eigen studio. Het terugbrengen van het aantal uren fotograferen per bruiloft maakt het leed ook wat draaglijker.

In een ander artikel schrijft de krant over nieuwe mogelijkheden die delen via smartphones biedt voor bruidsparen. Zo is er een app WedPics, waarop bruid en bruidegom hun gasten kunnen laten aanmelden, die vervolgens de met hun telefooncamera gemaakte beelden van plechtigheid en feest kunnen uploaden naar een virtueel trouwalbum.

Overigens zijn er ook al bruidsparen die hun gasten juist vragen om géén foto’s te maken tijdens de verschillende rituelen van de huwelijkssluiting.

New York Times:
For Photographers, Competition Gets Fierce
en
Vying for a Shot of the Wedding