Nieuw werk en exposities van Thomas Demand

Op 5 mei opende een expositie met nieuw werk van Thomas Demand in de Matthew Marks Gallery in New York, met onder meer een remake van de laatste tafel waaraan Whitney Houston een hapje at. Het werk van deze beroemde kunstenaar die gebruik maakt van fotografie zal te zien zijn tot en met 23 juni in New York. Daarnaast zal het werk van Thomas Demand ook te zien zijn in London en Tokyo.
Een nieuw werk dat typerend voor Demand is, is de foto waarin we een remake zien van de tafel die stond in de hotelkamer waar Whitney Houston is overleden. Demand was verbaasd dat deze foto nog voor de begrafenis van Whitney Houston werd gepubliceerd en vindt het grensoverschrijdend dat plaatsdelict foto’s steeds meer als gemeengoed worden beschouwd.

Hij besloot een kamer te huren in het Beverly Hilton Hotel met exact hetzelfde interieur als dat van de kamer waar Whitney Houston was overleden. Hij bestelde het eten wat Houston volgens de nieuwsberichten ook zou hebben besteld en maakte vervolgens met papier en karton de opstelling van de tafel na en fotografeerde dit.

Het middelpunt van de tentoonstelling is de nieuwe film ‘Pacific Sun’. De film is gebaseerd op een video die hij vond op Youtube over een cruiseschip dat in een storm terecht kwam. Met papier maakte hij op ware schaal het tafereel na alsof het gefilmd wordt vanuit een beveiligingscamera in het café van het schip.

Een andere expositie van Thomas Demand, The Dailies, is te zien in Sprüth Magers in London tot en met 31 mei. Deze serie begon als een verzameling van foto’s gemaakt met een iPhone van alledaagse dingen. Deze zijn echter afgedrukt met behulp van een proces dat erg arbeidsintensief is en waar de materialen niet meer van te verkrijgen zijn.

Tot slot zal Thomas Demand voor het eerst exposeren in een Japans museum, in het MOT/museum of contemporary art in Tokyo van 16 mei tot en met 8 juli. Dit zal gaan om een overzichtstentoonstelling van zijn werk.

Expositie in Matthew Marks Gallery