Nieuwe achterwand voor oude Hasselblads (tot 1957 !)

Het V-systeem mag dan niet meer geproduceerd worden, Hasselblad vergeet de gebruikers van het oorspronkelijke systeem niet. Vrij onverwacht komt Hasselblad met een nieuwe achterwand voor de oude 6×6 camera’s, de Hasselblad CFV 50c.

De achterwand is voorzien van dezelfde CMOS sensor die in de H5D-50c zit. Met die sensor zijn opnames tot ISO 6400 mogelijk. Dat kon met het V-systeem alleen als je een zwart-wit film pusht. De foto’s kunnen uiteraard in RAW worden opgeslagen, eventueel tegelijk met een JPEG met 12,5 miljoen pixels.

Standaard heeft de achterwand een resolutie van vijftig miljoen pixels. Liefhebbers van het vierkante formaat kunnen gebruik maken van een uitsnede in de verhouding 1:1. Met de Phocus software van Hasselblad is Live Video mogelijk. De 500EL en de 503CW met motorwinder kunnen met dat programma via een remote bediend worden.

De Hasselblad CFV-50c past in principe op alle camera’s van het V-systeem, dus ook op de modellen uit 1957. Er zijn geen externe kabels nodig om de achterwand te kunnen laten werken. De nieuwe achterwand maakt het gebruik van de PM90 en PME90 negentig graden zoekers mogelijk.

Zoals je op de foto’s kunt zien vormt de achterwand een mooi geheel met het aloude V-systeem. De achterwand moet € 11.000 gaan kosten. Een reële prijs.

www.hasselblad.com