De camera van het Duitse Max Planck Instituut heeft nieuwe beelden van de planeet Venus gemaakt. De ESA-ruimtevaartsonde Venus Express, die twee jaar geleden gelanceerd werd, stuurde vrijdag 9 november de beelden van onze buurplaneet door naar de aarde.
– door Bob Hardus
De beelden zijn afkomstig van de Venus Monitoring Camera (VMC) van het Max Planck Instituut, gevestigd in Katlenburg-Lindau. De speciaal ontwikkelde camera meet daarvoor de ruim 450 graden warme, infrarode oppervlaktestraling van Venus. Dit is bijzonder, want om de planeet hangt een vijfentwintig kilometer dik wolkendek.
Op de uit meer dan duizend losse beelden samengestelde foto zijn de ‘Beta regio’ en de ‘Phoebe regio’ te zien. Deze gebieden werden in de jaren zeventig door Russische en Amerikaanse ruimtevaartsonden ontdekt. Het zogeheten ‘Falschfarbenbild’ toont de lager gelegen gebieden in het oranje en de tot wel vijf kilometer hoge bergen in het blauw.
‘De resolutie van de beelden is door de dikke atmosfeer rond Venus sterk verminderd. Alsof je door een bevroren ruit kijkt en alleen de silhouetten herkent,’ verklaart professor Markiewicz van het Max Planck Instituut en leidinggevende van het project rond de VMC. ‘Desondanks kunnen we door deze beelden veel over de eigenlijk onzichtbare oppervlakte ervaren,’ aldus Markiewicz.
Zo zullen wetenschappers het ‘oppervlaktemozaiek’ gebruiken, om meer informatie over de mineralogische samenstelling en de topologie van het ongeveer zevenhonderd miljoen jaar geleden door vulkaanuitbarstingen ontstane gebied te verkrijgen.
Venus Express is de eerste ESA-missie naar de naaste buurman van de aarde. Venus komt in haar baan namelijk twee keer zo dichtbij onze planeet als Mars. De satelliet bereikte haar doel op 11 april 2006 en zal de komende twintig jaar onderzoek blijven uitvoeren naar de situatie op Venus.