Nieuwe directeur voor FotoMuseum Antwerpen

De deputatie van de provincie Antwerpen heeft Elviera Velghe tot nieuwe directeur voor het FotoMuseum benoemd. Ze zal over enkele maanden het FotoMuseum in Antwerpen gaan leiden.
Het FotoMuseum bezit een unieke collectie fotografische beelden en foto-apparatuur. Elviera Velghe wil de verzameling meer gewicht geven qua presentatie en door ruimer te contextualiseren een breder en lokaler publiek aanspreken. Het museum bouwde al een mooie reputatie en expertise op door de jaren heen op het vlak van tentoonstellingen. Dit wil ze bestendigen en aanscherpen door de exposities meer te diversifiëren zodat het FotoMuseum zowel in binnen- als buitenland garant zal staan voor kwaliteit en innovatie.

Voor Elviera Velghe is naast de collectie het publiek de tweede belangrijke poot waarop een museum steunt. In het FotoMuseum wil ze een dialoog creëren tussen collectie, maatschappij en (potentiële) bezoekers. De begrippen ‘trendy, degelijk en dynamisch’ kleven voortaan vast aan dit museum van beeldcultuur.

Elviera Velghe is master in de Kunstwetenschappen. Ze bouwde haar ervaring voornamelijk op in het Brugse Groeningemuseum. Zo was ze coördinator van de prestigieuze tentoonstellingen ‘Karel de Stoute (1433 – 1477) Pracht en praal in Bourgondië’ en ‘Exotische Primitieven’. Eerder was ze er projectcoördinator en adjunct-conservator.

Momenteel te zien in het FotoMuseum: de tentoonstelling ‘Congo’ van Carl De Keyzer. In de galerie presenteert Jean-Pierre Stoop portretten, die hij maakte voor het kunstmagazine HART. Eind februari komt ‘Bamako Encounters 2009’, dé Biënnale van hedendaagse Afrikaanse fotografie die voor het eerst in Europa te zien, naar Antwerpen. En in maart 2010 verwelkomt het FoMu ‘Time to meet’ als een soort van guerillaproject dat het museum overneemt. ‘Time to meet’is een internationaal platform voor hedendaagse fotografie dat kunstenaars uit verschillende achtergronden en disciplines wil samenbrengen om de ontmoeting op artistiek en interpersoonlijk vlak te stimuleren.

FotoMuseum Antwerpen