Nieuwe DuPho-man Van den Doel: Mooier vooruitzicht is er niet

PhotoQ’s Edie Peters kon vanochtend kort van gedachten wisselen met Peter van den Doel, de nieuwe directeur van de vakvereniging van fotografen, DuPho. Volgens Van den Doel nu ‘een vereniging met één achterban’ en daardoor sterker dan vroeger.

Peter van den Doel rondt de komende weken zijn werk af als directeur van Spaarnestad Photo, waar hij bijna negen jaar werkte. Daarvoor was hij onder meer front office manager bij het fotobureau Hollandse Hoogte (2003-2006) en adjunct-directeur van het voormalige agentschap ABC Press (1982-2003).

EP: De afgelopen jaren is met succes gewerkt aan het totstandkomen van DuPho. Je hebt vast ideeën hoe je de nieuwe situatie verder wilt uitbouwen. Kun je een tipje van de sluier lichten?

Het is nu vooral van belang om zichtbaarheid van de vereniging te vergroten en kennis te maken met zoveel mogelijk fotografen van de verschillende ‘ bloedgroepen’ of platformen. De groei van het aantal leden is een belangrijk speerpunt.
Uiteraard zetten we in op de positieverbetering van de fotograaf: zakelijk, cultureel en maatschappelijk. DuPho moet zich bijvoorbeeld ook gaan manifesteren in, en contacten aangaan of verbeteren met de andere spelers van de creatieve industrie.
DuPho is nu een vereniging met één achterban en heeft daardoor veel meer gewicht in de discussies en overleggen waar voor de belangen van de fotograaf moet worden opgekomen.

EP: DuPho is een club van fotografen. Je bent zelf geen fotograaf. Wat is je verbinding met deze beroepsgroep?

Ik werk al sinds 1982 ‘in de fotografie’ . Ik ben verliefd op de fotografie en het vak en heb altijd met zeer veel plezier met fotografen samengewerkt om hun werk te vertegenwoordigen.
De laatste jaren draaide mijn functie om het veiligstellen van het fotografisch erfgoed. De archieven van Spaarnestad Photo bevatten veel fotografie van nationale en internationale fotografen. Maar ook zeer veel fotografie die het dagelijks leven documenteert.

Door de samenwerking met het Nationaal Archief is dit zeer belangrijke archief nu veilig gesteld voor de nabije en verre toekomst. Het opkomen voor de belangen van de fotografen is in al die jaren een rode draad geweest en iets wat ik met groot plezier doe. Nu heb ik de kans om daadwerkelijk de belangen van de fotografen te behartigen, een kans die ik niet voorbij kon laten gaan.

EP: Wat is je visie op de huidige toestand van de fotografie, vooral gericht op de positie van de professionele fotograaf? En hoe zie je de ontwikkeling in de nabije toekomst?

De positie van de fotograaf staat nog steeds onder druk. Er wordt meer dan ooit van fotografen gevraagd en het liefst voor minder geld. Voor veel fotografen is het moeilijk om een inkomen uit de fotografie te halen en je ziet dat steeds meer fotografen er een andere bron van inkomsten naast hebben.

De fotograaf van nu is een ambachtsman/vrouw, ondernemend, flexibel, kijkt over grenzen, ziet waar de verbindingen liggen met andere disciplines (crossovers) en speelt daarop in.
Maar vooral: leest de wensen van de klant en weet die wensen te vervullen of die wensen zo om te buigen dat de klant ‘meer waar voor zijn/haar geld krijgt’.
Dat moet je allemaal maar kunnen. Maar geeft ook kansen. En veel is te leren.

Daarvoor blijft het voor DuPho van belang om de fotografen daarin te ondersteunen met duidelijke toepasbare informatie. Op te komen voor een fatsoenlijke betaling en uiteraard het behoud van de auteursrechten en het Imago van de fotograaf te versterken.
De ondersteuning gaat natuurlijk verder. DuPho moet de belangen van de fotografen zowel nationaal als internationaal behartigen. Dan kan de fotograaf zich meer bezig houden met zijn vak en ondernemen als de vereniging zorgt voor de belangenbehartiging.

EP: Je hebt een illustere voorganger. Is dat een voordeel of een nadeel?

Dat is vooral een voordeel. Er is veel werk door Lars verzet door zijn manier van doen, maar er is daardoor ook meer dan genoeg voor mij om me mee bezig te houden. Ik kan dankzij zijn inzet voor DuPho nu meehelpen de club op en uit te bouwen. Een mooier vooruitzicht is er niet, met dank aan Lars.

Het is altijd lastig om iemand op te volgen en dat geldt zeker met Lars als voorganger. Maar ik heb mijn eigen stijl en zal de zaken dan ook op ‘mijn manier’ aanpakken. De afgelopen jaren waren voor mij succesvol en ik heb mijn eigen stempel op een groot aantal zaken mogen drukken.

Eerder op PhotoQ: ‘Peter van den Doel nieuwe directeur DuPho’

www.dupho.nl