Nieuwe fotograaf: geëngageerde multi-tasker

‘De nieuwe generatie fotografen weet als geen ander verschillende podia aan te boren om toch hun geëngageerde verhalen – ja, het woord geëngageerd is weer terug op de agenda – onder de aandacht te brengen. Er worden boeken uitgegeven, tijdschriften en films gemaakt en er wordt samengewerkt met journalisten, tentoonstellingsmakers en aanverwanten.’ Aldus Femke Lutgerink in de inleiding die ze maandag 20 oktober gaat geven tijdens het debat ‘Wij doen het anders’ in Utrecht.
Lutgerink, artistiek leidster van het fotofestival Fotodok vervolgt: ‘De nieuwe documentairefotograaf is een multi-tasker en cultureel ondernemer. Naast het talent voor beeldenmaken, leggen zij ook organisatie, netwerk- en communicatietalent aan de dag, in combinatie met gevoel voor timing. Door de grote toegankelijkheid van media en andere middelen is het eenvoudiger geworden om ‘traditionele’ wegen te omzeilen.’

Haar inleiding is ter voorpublicatie aangeboden aan PhotoQ. Het debat vindt maandagavond plaats in het Utrechtse debatcentrum Tumult.

Femke Lutgerink: Wij doen het anders (2 pagina’s pdf)

Eerder op PhotoQ: Debat over veranderingen documentaire fotografie