Het Nationaal Historisch Museum en de Zilveren Camera roepen een nieuwe fotoprijs in het leven. De Nationale Portretprijs gaat naar de fotograaf die in het afgelopen jaar het meest bijzondere portret van een Nederlander heeft gemaakt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan de Nederlandse portretfotografie en nieuwe collectie creëren voor de Nationale Portrettengalerij, aldus een persbericht. De organisatie stelt 10.000 euro ter beschikking voor de fotogaaf van de winnende foto. Daarnaast wordt het Nationaal Historisch Museum partner van de Zilveren Camera.
Het bericht vervolgt:
De jury nomineert vijf portretten waaruit een winnaar wordt gekozen. Deze nominatieprocedure wijkt af van de Zilveren Camera categorieën, waarvoor fotografen zelf materiaal inzenden. De nominaties worden op 9 januari 2011 bekendgemaakt. De winnaar wordt bekend op 23 januari 2011 tijdens de feestelijke uitreiking van de Zilveren Camera in het Fotomuseum Den Haag.
De jury bestaat uit:
• Theo Audenaerd, beeldredacteur bij de Volkskrant
• Els Barents, directeur Huis Marseille
• Erik Schilp (voorzitter), algemeen directeur Nationaal Historisch Museum
• Narda van ’t Veer, eigenaar en oprichter UNIT
• Sabine Verschueren, grafisch ontwerper en artdirector
Fotoportretten
De Nationale Portretprijs is – naast de prijs voor beste nieuwsfoto en beste fotoverhaal – toegevoegd als derde pijler aan de jaarlijkse wedstrijd voor Nederlandse fotojournalisten. Alle soorten van fotoportretten zijn mogelijk, ook met een niet-journalistiek karakter. De Zilveren Camera categorieën Portretten en Portretten Series blijven bestaan. Het winnende portret wordt opgenomen in de Nationale Portrettengalerij van het Nationaal Historisch Museum.
‘Fotograferen is bewaren’
Erik Schilp, algemeen directeur Nationaal Historisch Museum: ‘Een portret is meer dan een momentopname. Het legt werkelijk iets vast: een gebeurtenis, de persoon, een gemoedstoestand en een emotie. De beeltenissen ademen geschiedenis, geven inzicht in de ontwikkeling van de portretkunst en bieden net als jaartallen en plaatsen houvast. Bezoekers zien en ervaren de geschiedenis aan de hand van de mensen die deze geschiedenis maakten en wellicht nog meer geschiedenis gaan schrijven.’
Nationale Portrettengalerij
In mei 2009 ging de online Nationale Portrettengalerij bij het Nationaal Historisch Museum van start. Op jijmaaktgeschiedenis.nu kunnen bezoekers hun voorkeuren voor belangrijke Nederlanders achterlaten. Daarnaast gaat het museum begin 2011 ook fysieke prestentaties organiseren. De portretten zijn dan te zien op stations en postzegels, maar de galerij opent ook tweemaal per jaar haar deuren op locatie. Er verschijnen tevens cahiers met de mooiste of beste portretten, vergezeld van opdrachten aan kunstenaars en fotografen.
Zilveren Camera
De Zilveren Camera is een Nederlandse fotografiewedstrijd. De prijs wordt sinds 1949 toegekend aan de fotograaf die de beste persfoto van het jaar heeft gemaakt. De op initiatief van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF, een sectie van de Nederlandse Vereniging van Journalisten) begonnen wedstrijd wordt nu georganiseerd door een onafhankelijke stichting. Kijk voor meer informatie op www.zilverencamera.nl
De fotowedstrijd heeft verscheidene categorieën: landelijk nieuws, landelijk documentaire fotografie, dagelijks nieuws, sport, kunst, cultuur (entertainment), architectuur en techniek, portretten, buitenland nieuws en buitenland documentaire fotografie.
In elke categorie kent de jury een eerste, tweede en derde prijs toe. De winnaar van de Zilveren Camera wordt gekozen uit de eersteprijswinnaars en ontvangt een bedrag van 5000 euro.
Het Nationaal Historisch Museum
Het Nationaal Historisch Museum wil de historische verbeelding stimuleren, enthousiasme voor geschiedenis teweegbrengen en nieuwsgierigheid opwekken.
Het museum heeft straks een gebouw, maar het wil ook zonder gebouw bestaan, door in heel Nederland van zich te laten horen.
Het Nationaal Historisch Museum organiseert tentoonstellingen en activiteiten, waarbij het actief samenwerkt met organisaties op het gebied van erfgoed, geschiedenis, onderwijs, wetenschap, media en kunst. Op deze manier ontstaan verrassende en boeiende verbindingen tussen heden en verleden, zoals met de Nationale Portrettengalerij. De activiteiten van het museum zijn te herkennen aan het INNL logo. De programmering staat op www.innl.nl.