Pride Photo Award, de eerste internationale fotowedstrijd over seksuele en gender diversiteit, maakt vandaag het thema en de categorieën bekend voor 2011, aldus een persbericht. Het thema van 2011 is Straight back at you: de manier waarop de omgeving reageert op mensen die ‘anders zijn’. ‘Dat gaat zowel over de negatieve als de positieve reacties. Meisjes die blij zijn dat ze met een jongen over jongens kunnen praten. En Gay-Straight Alliances, waarin homo’s en hetero’s hun krachten bundelen,’ aldus Piet Boogert van Stichting Homomonument.
Het persbericht vervolgt:
Pride Photo Award zet mensen aan het denken over mannelijkheid en vrouwelijkheid, en laat de diversiteit zien binnen de homo/lesbische, biseksuele en transgender gemeenschap. In de media en populaire cultuur worden mannen en vrouwen stereotiep afgebeeld: mannen zijn macho, vrouwen zijn zorgzaam en lief. Ook homo’s worden eenzijdig neergezet:
“Als je afgaat op de media dan zijn alle homo’s travestiet of staan het hele jaar door halfnaakt te dansen op een boot. Vooral op websites gaat het vaak mis: een foto van de Gay Pride of van travestieten naast een artikel over discriminatie tegen homo’s of over homo’s die zich onveilig voelen. Dat is net zo absurd als een foto van carnaval bij een artikel over huiselijk geweld. Het eenzijdige gebruik van beelden versterkt het stigma. Dat de homo/lesbische gemeenschap net zo divers is als de rest van de bevolking, zie je nooit,” aldus Dennis Boutkan, voorzitter van COC Amsterdam. “Pride Photo Award maakt die diversiteit zichtbaar.“
“Coming Out dag stond in het teken van het geweld tegen homo’s. Dat zijn vaak jongens die zo hun eigen mannelijkheid willen bevestigen. De kern van het probleem zijn de vastgeroeste beelden over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Pride Photo Award laat zien dat iedereen zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen heeft,” zegt Lonneke van den Hoonaard, directeur van IHLIA, het Internationaal Homo/Lesbisch Informatiecentrum en Archief.
De fotowedstrijd begint op 1 januari 2011 en duurt tot eind maart. De wedstrijd is vooral bedoeld voor professionele fotografen en studenten, maar ook goede amateurfotografen kunnen meedoen. Roderick van der Lee, Foam_Fotografiemuseum Amsterdam: “De beste foto’s winnen. Die kunnen ook gemaakt zijn door amateurs.”
De foto’s zijn te zien in Amsterdam van eind juni tot begin augustus 2011.
Fotografen kunnen foto’s inzenden over seksuele en gender diversiteit in de volgende categorieën:
• Actualiteit
• Documentair
• Gender: niet stereotype vormen van mannelijkheid en vrouwelijkheid
• Sport: foto’s over anders zijn in de sterk op mannelijkheid gerichte sportwereld
• Straight back at you: de manier waarop de omgeving reageert op mensen die ‘anders zijn’
• Open: foto’s die niet in een van de andere categorieën vallen
2011 is de eerste keer dat de fotowedstrijd wordt gehouden. Eerder dit jaar vond al een expositie plaats met foto’s van Nederlandse fotografen rond het thema. Er waren foto’s te zien van achttien fotografen, zoals Erwin Olaf, Morad Bouchakour en Diana Blok.
Pride Photo Award is een initiatief van COC Amsterdam, IHLIA (Internationaal Homo Lesbisch Informatie¬centrum en Archief) en Stichting Homomonument. Foam_Fotografiemuseum Amsterdam ondersteunt het project en World Press Photo adviseert.