Nieuwe JOBO processor voor de analoge fotograaf

Voorafgaand aan de Photokina 2016, dat ik teken staat van Virtual en Augmented Reality, komt Jobo met een product dat doet denken aan het verleden, namelijk een processor om films mee te ontwikkelen. De nieuwe CPE-3 processor is de opvolger van de CPE-2, ooit gemeengoed in de doka, en is het kleine broertje van de vier jaar geleden geïntroduceerde volautomatisch CPP-3.

Met de CPE-3 kunnen films tot 4×5″ en papieren tot 30×40 cm ontwikkeld gecontroleerd ontwikkeld worden. Zowel de chemietanks als de ontwikkeldrum worden op temperatuur gehouden door een waterbad van negen liter. De temperatuur kan tussen de 20 en 40 graden Celsius, plus of min 0,2 graden, ingesteld worden. De processor draait automatisch heen en weer voor een gelijkmatige agitatie. Uiteraard kan zowel zwart-wit als kleurenmateriaal ontwikkeld worden in de CPE-3. Hoewel Jobo richt op de amateur, is de prijs met €1190,00 toch wel stevig. Voor €1590,00 wordt de CPE-3 Lift Kit geleverd, met een speciale lift om de vloeistoffen makkelijker in en uit de drum te gieten.

Voor wie liever zelf met een ontwikkeltankje schudt, heeft Jobo een drietal goedkopere Laborkits ter beschikking. De kit bestaat uit alle spullen die je nodig hebt om films te ontwikkelen: een ontwikkeltank met straal, twee flessen voor ontwikkelaar en fixeer, twee maatbekers, een filmclip en een thermometer. De grootte van de ontwikkeltank varieert per kit. Bij de maat S wordt een tank geleverd voor één kleinbeeldfilm, bij M kunnen twee kleinbeeldfilms of één rolfilm worden ontwikkeld. Bij deze kit wordt ook een Jobo Cascade geleverd om makkelijker te spoelen. De Labor Kit L heeft een tank voor twee rolfilms, of vier kleinbeeldfilms, en een roller om te tank constant te kunnen bewegen. De kits kosten respectievelijk €89, €129 en €189.Starter Kit L