Nieuwe Nikon AF-S NIKKOR 70–200mm f/2.8

Een lichtsterk teleobjectief als een 70-200mm f/2.8 behoort al jaren tot de standaarduitrusting van veel fotografen. Nikon heeft zijn versie nu weer verbeterd en omgedoopt tot de AF-S NIKKOR 70–200mm f/2.8E FL ED VR. Alle afkortingen achter de naam verraden al veel van de gebruikte techniek. Zo heeft het nieuwe objectief een fluoriet element, een elektromagnetische diafragamregeling en ontbreekt de optische beeldstabilisatie uiteraard niet.

De Nikon AF-S NIKKOR 70–200mm f/2.8E FL ED VR heeft een nieuw optisch ontwerp. Het telt nu 22 elementen in 18 groepen, waaronder zes ED-elementen, een fluoriet en een HRI-element. Naast de Nano Crystal coating wordt nu ook een fluorcoating gebruikt. Dat moet uiteraard leiden tot een hogere beeldkwaliteit. De kortste instelafstand is met dertig centimeter verkort tot 1,1 meter. Tegelijk is de vergrotingsmaatstaf bijna verdubbeld tot 0,21x.

Het objectief heeft een verbeterde AF-tracking en de beeldstabilisatie kan tot vier stops compenseren. Met de nieuwe SPORT VR stand wordt het zoekerbeeld stabieler. De elektromagnetische diafragmaregeling zorgt voor een stabiele belichtingsregeling bij serieopnames. Veel aandacht is besteed aan de ergonomie. Net als de duurdere superteleobjectieven zijn de knoppen op de behuizing programmeerbaar en de zoom- en scherpstelring zijn verwisseld voor een betere stabiliteit. Het objectief is iets dikker maar korter geworden en vooral ook lichter. Met 1430 gram is het ruim honderd gram lichter dan de vorige versie.

Vanaf 10 november 2016 is de Nikon AF-S NIKKOR 70–200mm f/2.8E FL ED VR leverbaar, de adviesprijs is €3179,00 inclusief BTW.