Nieuwe stimuleringsprijs voor beeldende kunst

De stichting MK Award neemt het initiatief voor een MK Award en start fundraising daarvoor tijdens Art Rotterdam (9 t/m 12 februari 2012) met de uitgave van de MK Edition, en met de MK Award Fundraiser Show als onderdeel van Re:Rotterdam op Boompjes 60-68 in Rotterdam. Met dit initiatief eren kunstenaars het gedachtegoed van Emmo Grofsmid en Karmin Kartowikromo, aldus een persbericht.
Het bericht vervolgt:

Emmo Grofsmid en Karmin Kartowikromo, liefhebbers en verzamelaars van kunst, waren galeriehouders van MKgalerie Rotterdam/Berlin en als zodanig entrepreneurs binnen de lokale en internationale kunstwereld. Op 6 juni 2011 kwamen zij bij een tragisch ongeval om het leven. Na een roerende en druk bezochte herdenkingsbijeenkomst in Museum Boijmans Van Beuningen nam een groep kunstenaars en betrokkenen van de voormalige MKgalerie het initiatief om het gedachtegoed van Grofsmid en Kartowikromo levend te houden door de oprichting van een nieuwe stimuleringsprijs voor beeldende kunst: de MK Award.

De MK Award heeft als doel een professioneel beeldend kunstenaar, die consistent werkt aan een eigen oeuvre, te stimuleren in zijn/haar werkzaamheden. Naast de werkzaamheden als kunstenaar staat een actieve houding ten aanzien van het hedendaagse kunstdiscours centraal. De MK Award discrimineert niet op leeftijd of discipline.

De MK Award wordt vanaf 2013 uitgereikt. De door een vakkundige jury gekozen kunstenaar ontvangt naast een geldbedrag ook productionele ondersteuning om een bijzondere presentatie te realiseren. Stichting MK Award streeft ernaar om de toekomstige MK Award met enige regelmaat uit te reiken en prijswinnaars steeds bekend te maken tijdens Art Rotterdam.

Stichting MK Award is hard op zoek naar steun van particulieren, bedrijven en instellingen die door donaties, giften en steun in natura de nieuwe kunstprijs mede mogelijk maken. Tijdens Art Rotterdam 2012 presenteert Stichting MK Award twee initiatieven ten behoeve van de financiering van de toekomstige MK Award:

  • de MK Edition: een serie van drie luxe editieportfolio’s in een gelimiteerde oplage van 40, met prints van 30 gerenommeerde kunstenaars die verbonden waren aan de voormalige MKgalerie. Op verzoek van Stichting MK Award leverden zij speciaal werk. Ieder van de drie portfolio’s bevat steeds prints van tien kunstenaars. De portfolio’s werden samengesteld door schrijver en curator Rob Perrée. De editieprints zijn vervaardigd op hoogwaardig Hahnemühle bariet- en photo rag papier, en gedrukt met duurzame Epson K3 Ultrachrome inkten. De portfolio’s van de MK Edition worden gepresenteerd op een speciale beursstand van Art Rotterdam in de Cruiseterminal aan de Wilhelminapier.
  • de MK Award Fundraiser Show: een spectaculaire tentoonstelling, samengesteld door Tanya Rumpff, die voor het eerst werk van bijna alle kunstenaars van de voormalige MKgalerie in één tentoonstelling samenbrengt. Een groot deel van de opbrengst van de verkopen komt ten goede aan Stichting MK Award. Deelnemende kunstenaars (onder voorbehoud): Marian Breedveld, Serge Game, Anastasia Khoroshilova, Marjan Laaper, Matrijs van Merg, Axel Reusch, Jochem Rotteveel, Marleen Sleeuwits, Hanneke van Velzen, Hans Wilschut, Bas van Beek, Bart Benschop, Wim Bosch, Bert Danckaert, Pim Palsgraaf, Micha Patiniott, Wynolt Visser, Shane Waltener, Willem Besselink, Otto Egberts, William Engelen, Ditty Ketting, Tiina Mielonen, Holger Niehaus, Jan van Nuenen, Miyuki Okuyama, Beat Streuli, Aram Tanis en Kamp Horst (voorheen Antistrot).De MK Award Fundraiser Show is onderdeel van Re:Rotterdam 2012, een satellietbeurs van Art Rotterdam op Boompjes 60-68.

Stichting MK Award, gevestigd in Rotterdam, is een initiatief van verschillende kunstenaars en betrokkenen van de voormalige MKgalerie. Het bestuur van Stichting MK Award bestaat uit Hans Wilschut (beeldend kunstenaar, voorzitter), Guus Vreeburg (kunsthistoricus, secretaris), Willem Besselink (beeldend kunstenaar, penningmeester), Serge Game (beeldend kunstenaar) en Hanneke van Velzen (beeldend kunstenaar).

www.mkaward.nl